Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 30  |  Dva leva

Čudež v letu zombijev

(Grossmann, Nero in jaz)

Pahor je kraljevima visokostma ob rojstvu sina čestital v imenu slovenskega naroda in v svojem imenu. Ta čudoviti dogodek je po mnenju Pahorja v življenje novopečenih staršev prinesel novo luč, Veliki Britaniji nov zagon, slovenskim državljanom ter ljudem po vsem svetu pa veselje. »Naj ta mali čudež napolni vajini srci s srečo, vnaša radost v vajino starševstvo in poglobi vajino ljubezen.«
— Predsednik dežele, v kateri je nemalo otrok lačnih, se je navdušil nad čudežem britanskih monarhov (STA, 23. 7. 2013)

Kakšen prav hud patrotizem me ne daje. To nekako ni v moji naravi. Sem preveč ciničen, da bi se pretirano istovetil s predmodernimi pojmi. Domovinska čustva se mi zdijo nekaj, kar spada bolj v patetični okvir čitalniškega narodnobuditeljstva konec devetnajstega, kot pa v začetek enaindvajsetega stoletja. Enako velja za lokalpatriotska čustva. Istovetenje brez refleksije, brez kritične distance je težko prebavljivo. Ni nekaj dobro že zato, ker je tvoje; del tvoje domovine, tvojega kraja. A vendar, pri skoraj šestdesetih letih starosti in štiridesetih letih odsotnosti nosim svoj rojstni Ljutomer s seboj. Tako nekako, kot so nekoč Indijanci ukradeno domovino. Nosim tisto, kar je vredno spomina. Ne vsega in ne za vsako ceno. Že res, da si na kruh mažem ljutomersko maslo in jem ljutomerski sir, a že dolgo pijem predvsem briška vina. A tako eno kot drugo sploh ni pomembno. Pomembne so ideje in stvaritve, ki se porodijo v glavah ljudi ter z njimi zaznamujejo svoje okolje in širni svet. Seveda je na »metaravni« največje ime mojih krajev jezikoslovec Miklošič.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.