, 14:30  |  Družba

»Če je nekdo gej in išče Gospoda, kdo sem jaz, da bi ga obsojal?«

Papež proti marginalizaciji gejev in za večjo vlogo žensk

Papež Frančišek se je ob vrnitvi iz Brazilije v Rim zavzel proti diskriminaciji homoseksualcev, a krati opozoril pred 'gejevskim lobijem' v Vatikanu, ki da je resen problem. Zavzel se je tudi za večjo vlogo žensk v Cerkvi, vendar ne v vlogi duhovnic. Kot je dejal, so 'ta vrata zaprta'. "Če je nekdo gej in išče Gospoda, kdo sem jaz, da bi ga obsojal? Te osebe ne bi smeli diskriminirati ali omejevati. Cerkve ne zanima usmerjenost posameznika. Vsi smo bratje. Če je kdo izgubljen, mu moram pomagati," je dejal papež.

"Problem pa ni, da imamo te usmeritve, ampak lobiranje. To je po mojem mnenju najpomembnejši problem," je dejal papež. "Lobiji niso dobri. To se nanaša na politične lobije, prostozidarske lobije in tudi na gejevske lobije," je dejal sveti oče. Papež je moral odgovarjati na vprašanje o Battistu Ricci, ki ga je imenoval na visok položaj v Vatikanski banki in ki naj bi imel homoseksualne odnose z moškimi prostituti. Kot je pojasnil, je odredil preiskavo teh navedb, vendar nismo našli ničesar o njem. "Nisem videl še nobenega v Vatikanu, ki bi imel na osebni izkaznici zapisano, da je gej. Priznavamo pa, da obstajajo," je dejal. Te izjave bi po navedbah opazovalcev lahko dale nov zagon v pojasnjevanju afere 'Vatileaks', ki naj bi pripeljala tudi do odstopa papeža Benedikta XVI. V ozadju afere naj bi bil namreč po navedbah italijanskih medijev ravno gejevski lobi. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.