Max Modic

, 16:30  |  Družba

Gibanje VLV ostro proti Štuhecu

Predstavniki Gibanja VLV zahtevajo da RKC brez sprenevedanja prevzame polno odgovornost za svoja ravnanja

Za jesen  Gibanje VLV napoveduje vstajo, s katero bodo poleg ostalih zahtev tudi  odločno vztrajali na prevzemu odgovornosti države za finančni propad velikih podjetij .

Za jesen Gibanje VLV napoveduje vstajo, s katero bodo poleg ostalih zahtev tudi odločno vztrajali na prevzemu odgovornosti države za finančni propad velikih podjetij .
© Facebook

Gibanje VLV v današnji izjavi za javnost pozdravlja zahtevo Vatikana, da mora vrh slovenske rimskokatiliške cerkve - konkretno ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres in mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek - odstopiti in s tem prevzeti moralno in etično odgovornost za finančni zlom mariborske nadškofije. Aktivisti Gibanja VLV so namreč že v kampaniji 'Opozarjamo nismo pozabili', letos spomladi pred Mariborsko nadškofijo zahtevali, da vsi vpleteni v ta finančni škandal prevzamejo odgovornost in odstopijo s položajev, organi pregona pa opravijo svojo dolžnost in raziščejo ozadje in podajo ustrezne ovadbe.

Takrat so predstavniki Gibanja VLV pozivali tudi državo, da preko državnih inštitucij in inštrumentov razkrije vpletene tako v državnih službah kot tudi bankah. »Ostro pa se odzivamo na včerajšnje izjave in ogorčenost teologa Ivana Štuheca na nacionalni TV, predvsem glede njegovega sprenevedanja o razsežnostih finančne izgube in zatrjevanjih, da ima nadškofija samo 17 milijonov izgube,« poudarjajo v izjavi za javnost. »Ostro se odzivamo tudi na nadaljno izogibanje prevzemanja ogovornosti in sprenevedanje vseh ostalih vpletenih v ta polom. Takšno izogibanje odgovornosti ni zgolj nezrelo, to je premila beseda, kajti to je popolnoma nesprejemljivo, sploh zato, ker imajo na svoji vesti ljudi, ki so jim zaupali vse svoje imetje in prihranke ter ostali brez vsega, pahnili so jih na rob preživetja in to predstavniki cerkve, ki bi morali biti vzor poštenja, preprostosti in skromnosti.«

V gibanju VLV zato upravičeno pričakujejo ukrepanje države, da izkoristi vsa pravna sredstva in preišče podpisane pogodbe ter k odgovornosti pozove vse akterje, vpletene v ta primer: »Predvsem bankirje, ki so s svojimi napačnimi odločitvami pripeljali celotno Slovenijo na rob bankrota, ki ga bodo občutile še prihodnje generacije.« Za jesen Gibanje VLV napoveduje vstajo, s katero bodo poleg ostalih zahtev tudi odločno vztrajali na prevzemu odgovornosti države za finančni propad velikih podjetij in zahtevali odstop tistih bankirjev in njihovih nadzornikov, ki so odgovorni za slabo poslovanje bank. Podali naj bi tudi zahtevo po prevzemu odgovornosti predsednikov uprav Nove Ljubljanske banke in njihovih nadzornikov.

»Ker pa vlada Alenke Bratušek rešuje nastalo situacijo s slabo banko in ker v svojem vladanju ni storila nič za obračun s sistemsko korupcijo v zdravstvu, energetiki in bančništvu, bomo odločno, z uporabo vseh legitimnih in demokratičnih sredstev, zahtevali takojšen odstop vlade Alenke Bratušek,« so predstavniki Gibanja VLV zapisali v današnji izjavi za javnost. »Od vlade bomo zahtevali, da razpiše predčasne parlamentarne volitve v roku 6 mesecev in v tem času predstavili ali podprli politično alternativo izrojeni politični strankokraciji v Sloveniji, ki v zadnjih 20 letih ni storila nič, da bi zavarovala interese celotne nacije ter zaščitila svoja podjetja in preprečila kraje in razprodaje.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.