Max Modic

, 17:30  |  Kultura

Filmska Slovenija v festivalskem Sarajevu

Slovenski filmski ustvarjalci na 19. Sarajevo Film Festivalu

Eden izmed predstavljenih filmov v sklopu programa bo film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića.

Eden izmed predstavljenih filmov v sklopu programa bo film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića.
© sff.ba

Na Sarajevskem filmskem festivalu, ki se letos odvija od 16. do 24. avgusta, se bo predstavilo tudi nekaj filmskih ustvarjalcev in filmskih izdelkov iz Slovenije. V novem programu festivala z nazivom Sarajevo Film Festival Guests Present bo prikazan celovečerni film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića, v tekmovalnem programu dokumentarnega filma pa bosta slovenske barve zastopala dokumentarni film Hanne Slak Screens in dokumentarec Petre Seliškar Mama Europa. Že uveljavljenega Talent Campusa se bosta udeležila režiserka Urška Menart in igralec Domen Valič. Ne gre spregledati niti tega, da je koproducent otvoritvenega filma na festivalu, celovečerca Epizoda v življenju zbiralca železa režiserja in scenarista Danisa Tanovića, produkcijska hiša Vertigo/EmotionFilm.

Novi program festivala z nazivom Sarajevo Film Festival Guests Present bo predstavil zanimive filme iz različnih delov sveta. V središču pozornosti bodo predvsem nove kinematografije, regionalni film in regionalne koprodukcije. Skozi ta program se bo občinstvu predstavila mešanico celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov visoke umetniške vrednosti iz različnih kinematografij in kultur. Eden izmed predstavljenih filmov v sklopu programa bo tudi film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića. Zanimiva zgodba govori o Toniju Riffu bivši zvezdi pronicljivega, poetičnega in angažiranega 'novega vala', ki si svojega vrnitve na sceno ne želi, za razliko od njegove žene, ki hrepeni po tem. Organizira mu nastop v hotelu Adria, kjer so sobe poimenovane po zvezdah jugoslovanske rock scene od Pankrtov in Haustorja do Bijelega Dugmeta. Gre za mednarodno koprodukcijo, ki so jo realizirale produkcijske hiše Gustav Film, Filmostovje in Senca Studio, podprli pa Slovenski filmski center, Viba film, RTV Slovenija, Propeler Film (Hr) in SCCA/PRO.BA (BiH).

V sklopu tekmovalnega programa dokumentarnega filma se bosta predstavila dva izdelka filmskih ustvarjalk iz Slovenije. S filmom Screens bo občinstvo nagovorila režiserka Hanna Slak. Film je nastal v koprodukciji Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Nemčije, govori pa o spominski slovesnosti ob 17. obletnici genocida v Srebrenici. Mama Europa je dokumentarni film režiserke Petre Seliškar, ki je skupaj s Terro Ferra Seliškar spisala tudi scenarij. Gre za filmski projekt treh držav, in sicer sta poleg Slovenije sodelovali tudi Makedonija in Hrvaška. Film zajema intimen dialog med mamo in petletno hčerko, ki je nastal na družinskem popotovanju po južni Evropi.

Na že sedmem Sarajevo Talent Campusu, ki se je začelo v nedeljo, 18. avgusta, bo sodelovalo 70 udeležencev iz 17 držav, razdeljeni pa bodo v pet kategorij: v skupino za scenarij, režijo, igro, produkcijo ter filmsko kritiko. Letos sta bila izbrana tudi dva predstavnika iz Slovenije, režiserka Mojca Menart in igralec Domen Valič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.