Klemen Košak

 |  Mladina 32  |  Politika

Izrabljeni pionirčki

Manipulacije slovenskega sodobnega antikomunizma

Utrinek iz umetniško-gledališkega projekta Kraška šola Škrbina

Utrinek iz umetniško-gledališkega projekta Kraška šola Škrbina
© Kraška šola Škrbina

Sredi julija sta Jerzy Buzek in Anca Boagiu, visoka predstavnika Evropske ljudske stranke (EPP), največje stranke v evropskem parlamentu, na skrivnem obisku v Sloveniji raziskovala, ali pri nas res indoktriniramo otroke v komunistično ideologijo in ali res težimo k izstopu iz Evropske unije.

V EPP obiska ne komentirajo, je pa predsednik SDS Janez Janša potrdil, da sta prišla na njegov predlog. Srečala sta se z visokimi slovenskimi politiki; sestanke so potrdili predsednik države Borut Pahor, obrambni minister Roman Jakič, nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, poslanka PS Melita Župevc in poslanec SLS Franc Bogovič. Kot je za Večer povedal Jakič, sta se Jerzy Buzek in Anca Boagiu bolj kot o gospodarskih težavah Slovenije želela pogovarjati o »čaščenju rdeče zvezde« in o sodnem postopku Patria, v katerem je bil Janša na prvostopenjskem sodišču obsojen na dve leti zaporne kazni. Svojim sogovornikom sta kazala tudi fotografije otrok v pionirskih uniformah.

Fotografije so bile vzete s Facebookove strani Kraške šole Škrbina. Fotografije so nastale na muzejski postavitvi osnovnošolskega razreda iz petdesetih let prejšnjega stoletja. O njej je že maja poročal zamejski spletni medij iz Trsta Slomedia. »Gre za kovačnico mladih, kjer naj bi obujali zgodovino in spomine iz lepih Titovih časov,« je Slomedia citiral nosilko projekta Ireno Tratnik Dosso.

V zadnjih tednih so o dogodku v Škrbini pisali še Večer, Demokracija, ki je v lasti SDS, ter spletni portal Politikis, ki je v lasti Dejana Kaloha, svetovalca dr. Vinka Gorenaka, ko je bil ta minister za notranje zadeve. Mediji, ki so o tem poročali, so se strinjali, da gre za »škandalozno zlorabo otrok v ideološke namene«, pri čemer so se sklicevali predvsem na izjavo Irene Tratnik Dosso za Slomedia o »kovačnici mladih«.

Nosilka projekta nam je povedala, da je ogorčena in da ne ve, kaj naj naredi. Pravi, da izraza »kovačnica mladih« ni nikoli uporabila in da se sploh nikoli ni pogovarjala z novinarko portala Slomedia. Stavbo, v kateri je muzejska postavitev Kraška šola Škrbina, so postavili fašisti, »z namenom, da se v njej nikoli ne bi slišala slovenska beseda«, je na otvoritvi dejala Irena Tratnik Dosso. Med drugo svetovno vojno je bila stavba pomembna za kraški narodnoosvobodilni boj. Decembra letos je Irena Tratnik Dosso s prijateljico na podstrešju našla stare šolske rekvizite, s katerimi so letos poleti muzejsko ponovno obudili učilnico izpred šestdesetih let. »Mlajši bodo spoznali, kako je bilo v šoli nekoč, ko je še pela palica, ko so učenci za kazen klečali na koruzi, si prislužili ’oslovsko’ klop, ko je stroga, neizprosna učiteljica pogledovala nohte, grozila z ukori, zapiranjem po pouku in z veseljem pritisnila cvek … Starejši pa se bodo lahko s smehom spominjali uric, ko so sami žulili šolske klopi in ugotavljali, da so bila to brezskrbna in morda najlepša leta,« je v občinskem glasilu Burja projekt opisala njegova nosilka. Del predstave so tudi naključno zbrani otroci, ki nastopajo v pionirskih oblačilih in s puškami, ki so jim jih izrezljali dedki. Projekt ni povezan z občino ali javnimi ustanovami.

»Vse to je le igra, zabava, nekakšna parodija, predvsem pa nova turistična pridobitev Komenskega krasa, ki je prepletena tudi z glasbo, humorjem, smehom, zgodovino in dramaturgijo,« pojasnjuje Irena Tratnik Dosso. Projekt bo odslej potekal brez pionirčkov, saj nekateri starši zaradi negativnega poročanja medijev ne želijo, da njihovi otroci še nastopajo. »Ena od mater mi je rekla, da je prestrašena,« pravi nosilka projekta in dodaja: »Starši in otroci teh umazanih igric ne razumejo, zelo so prizadeti, čutijo se izrabljene.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.