Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 33  |  Dva leva

Nazaj v rovte

(revizija preteklosti in prihodnosti)

»Predsednik SDS Janez Janša se bo v nedeljo, 25. avgusta, ob 11. uri udeležil spominske slovesnosti ob 20. letnici postavitve farne plošče, ob 70. obletnici domobranstva v Sloveniji in Rovtah ter ob Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Predsednik Janez Janša bo na slovesnosti nagovoril vse zbrane.«
— JJ ima pred jesenskim zaslišanjem na finskem sodišču še veliko obveznosti.

»Kot Slovenec in kot ljubljanski nadškof sem in čutim ostro to zahtevo po narodni spravi. … Danes smo še bolj razdeljeni, kot smo bili pred desetimi leti. Žal. Po moje bi bilo treba narediti nekaj, kar seveda ne bo sprejeto, vsaj v tej generaciji še ne, mogoče v naslednjih generacijah. Namreč, vse te proslave, veste, partizanske, vse to bi moralo odpasti. In tudi vse te rdeče zvezde se ne bi smele več pojavljati v državnih proslavah, recimo, in mislim, da je to en od pogojev za narodno spravo. Vsa ta partizanska mitologija, mitologija revolucije in tako naprej, to je zgodovinsko zelo vprašljivo. … Kdo je izdajalec Slovenije, domovine? … Če si bil na domobranski strani, nisi bil proti Slovencem, si pa bil proti neki organizaciji, ki je imela čisto absolutno teroristične metode in ki je svojevoljno arbitrarno in na revolucionarni način prevzela oblast v Sloveniji. Če si se temu uprl, nisi noben izdajalec, si samo človek, ki ljubi svobodo …«
— Kardinal Rode na ogrevanju za velikošmarensko pridigo (Intervju za Radio Slovenija, 14. 8. 2013)

Z napovedovanjem prihodnjih in bodočih dejanj je res hudič. Optimistične napovedi imajo to slabo lastnost, da se praviloma ne uresničijo. Katastrofične pa obratno, da se praviloma uresničijo. Januarja letos sem v Mladini (št. 4) zapisal, da »slabe banke verjetno ne bomo dobili. Nič hudega. Čisto dovolj je, da imamo slabo vlado, slabo cerkev in navsezadnje tudi slabo opozicijo«. Optimistična napoved o slabi banki je kajpak napačna. Pesimistična ocena slabe vlade, opozicije in kajpak cerkve pa še bolj drži kot takrat, ko je bila zabeležena. Dejstvo, da je bila takrat na oblasti Janševa vlada in da je bila glavnina formacije sedanje vladne koalicije takrat v opoziciji, ne spremeni ocene. Vlada je preprosto zanič, opozicija pa tudi. Ne glede, kdo trenutno zavzema posamezno vlogo. Ob tej ugotovitvi je paradoksno še zlasti to, da so ljudje podpirali spremembo vladne koalicije tudi zato, da bi preprečila formiranje slabe banke, razgrajevanje socialne države ter sezonsko razprodajo javnega dobrega. Sedaj vse to, s čimer je grozila Janševa vlada, udejanja vlada Alenke Bratušek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.