Staš Zgonik

23. 8. 2013  |  Mladina 34  |  Ekonomija

Pesimisti

Države EU po deležu vprašanih, ki menijo, da je najhujša kriza že mimo

Najnovejša redna polletna javnomnenjska raziskava Eurobarometra je pokazala, da postajajo prebivalci Evropske unije vse bolj optimistični glede okrevanja gospodarstva.

Še vedno je sicer 55 odstotkov vprašanih prepričanih, da kriza še ni dosegla najnižje točke, a ta delež je za sedem odstotnih točk manjši kot lansko jesen.

Odstotek pesmistično razpoloženih se je znižal v kar 26 državah članicah. Le prebivalci ene države so vse bolj pesimistični – Slovenije. Da najhujše šele pride, je prepričanih 73 odstotkov vprašanih. To sicer ni najvišji delež a je, kot rečeno, Slovenija edina, v kateri se je v primerjavi z lansko jesenjo zvišal, in sicer za dve odstotni točki. Največji premik v smer optimizma so sicer zaznali na Švedskem, kjer se je delež tistih, ki menijo, da je najhujša kriza že mimo, v pol leta povečal za kar 18 odstotnih točk. Tudi naše sosede Hrvate je zajel val optimizma, saj se je omenjeni delež pri njih povečal za 15 odstotnih točk.

Države EU po deležu vprašanih, ki menijo, da je najhujša kriza že mimo (v %)

TOP 5
Danska 60
Estonija 53
Litva 49
Madžarska 49
Malta 49

FLOP 5
Ciper 14
Portugalska 19
Slovenija 23
Grčija 30
Španija 33

Vir: Eurobarometer

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.