, 15:30  |  Politika

Nadaljnje delitve naroda na rdeče in črne

Več organizacij odločno proti poskusom rehabilitacije domobranstva – Janez Janša tudi o tem, da naj bi bil genocid izum marksizma

V gibanju Vseslovenska ljudska vstaja menijo, da je to, da politična elita toliko energije usmerja v dogodke izpred več desetletij, na meji norosti.

V gibanju Vseslovenska ljudska vstaja menijo, da je to, da politična elita toliko energije usmerja v dogodke izpred več desetletij, na meji norosti.
© Uroš Abram

Predstavniki stranke Solidarnost, Odbora za pravično in solidarno družbo, Koordinacijskega odbora kulture Slovenije in Demokratične stranke dela so pred slovesnostjo ob 70. obletnici domobranstva v Sloveniji opozorili, da domobranci niso bili branitelji domovine, pač pa nacizma. Zato so odločno proti poskusom rehabilitacije domobranstva. Okoli 50 predstavnikov omenjenih strank oz. organizacij, vključno še s predstavniki Primorskih puntarjev, se je zbralo ob spomeniku NOB na Židovniku pri Logatcu, nedaleč stran od Rovt, kjer potekata maša in slovesnost ob 70. obletnici domobranstva v Sloveniji. Govornik je bil predsednik SDS Janez Janša.

Zgodovinar in predstavnik stranke Solidarnost Jože Pirjevec meni, da ni mogoče reči, da so bili domobranci zares branitelji naše domovine. "Domobranci so bili branitelji tretjega rajha in če bi nacizem zmagal, bi bilo konec slovenskega naroda," je opozoril. Ob tem poudarja, da ni mogoče primerjati domobranskega gibanja s partizanskim. Opozoril je, da so slovenski partizani komaj en teden po kapitulaciji Italije priključili Primorsko k Sloveniji ter s tem postavili temelje naše države. "Primorci se s proslavljanjem domobrancev ne moremo strinjati, mislim pa, da se s tem ne moremo strinjati niti vsi pametni in pošteni Slovenci," je dejal. Tako se mu zdi, da je danes geslo Smrt fašizmu, svoboda narodu! še kako aktualno.

Tudi predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek meni, da se domobrancev in partizanov ne more enačiti. Sicer pa se mu zdi zanimivo, da nemška kanclerka Angela Merkel hodi po koncentracijskih taboriščih, "pri nas pa slavimo tiste, ki so v ta taborišča pošiljali ljudi". Po njegovem mnenju je še posebej sramotno, "da to ni neka marginalna skupina, ampak jo podpira nekdanji predsednik vlade, tisti, ki je dobil tretjino glasov Slovenije". Opozoril je tudi, da so se domobranci borili proti zaveznikom, ki so zmagali v vojni. "Borili so se za tistega, ki je rekel, da bo naredil to deželo nemško. Domobranci so pomagali pri holokavstu," je poudaril Hanžek. Zato meni, da je slavljenje domobranske vojske kaznivo dejanje.

Sicer pa so predstavniki omenjenih gibanj oz. strank pred spomenik NOB prišli opremljeni s transparenti, na katerih je pisalo Kolaboracija je zločin ter Nacisti so priznali zločine. Kdaj jih boste vi? Imeli so tudi jugoslovanske zastave, pele so se partizanske pesmi. Oglasili so se tudi v gibanju Vseslovenske ljudske vstaje, po mnenju katere je to, da politična elita toliko energije usmerja v dogodke izpred več desetletij, na meji norosti. "To je pot nadaljnje delitve naroda na rdeče in črne, medtem ko nam trenutna kvazilevičarska vladna koalicija jemlje dostojanstvo s skorumpiranim načinom kadrovanja, s tem, da se pripravlja, da bo strošek gnile politike in strošek bančnega pohlepa v obliki slabe banke prenesla na prebivalstvo in s tem, da bo namesto vizije reševanja slovenske države pripravila nove varčevalne ukrepe in nove davke," so opozorili. Državljane ob tem pozivajo, naj nezadovoljstva ne usmerijo več v paradiranje Janeza Janše "na neki domobranski proslavi", ampak v boj proti trenutni vladi, ki je po njihovem mnenju dokazala svojo nesposobnost in pohlep. "Janez Janša ni na oblasti. Na oblasti je marionetna vlada Alenke Bratušek," so dodali.

Predsednik SDS Janez Janša je medtem na slovesnosti v Rovtah pri Logatcu dejal, da so državljansko vojno med 2. svetovno vojno povzročili komunisti. Kot dve veliki zli 20. stoletja je označil komunizem in nacionalsocializem. Ob tem je zavrnil prepričanje nekaterih, da je "eno zlo s tem, ko se je spopadlo z drugim, prenehalo biti zlo in je postalo dobro". Janša je ob 70. obletnici domobranstva ter Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov opozoril, da so slovenski komunisti šele po dveh letih dvojne kolaboracije postali Hitlerjevi nasprotniki ter da so načrtno povzročili državljanko vojno zato, da bi lahko prevzeli oblast, ki je sicer na svobodnih volitvah nikoli ne bi dobili. "Porušili in v hektolitrih bratovske krvi so utopili, kot pravijo, stari krivični red in vzpostavili novega. V tem njihovem novem redu so pobili na desettisoče ljudi, jih na desettisoče mučili in zaprli, hkrati pa več kot desetino naroda spravili v pregnanstvo," je dejal.

"Tisti, ki so že pred okupacijo dve leti kolaborirali tako s Stalinom kot s Hitlerjem, nimajo nobene moralne pravice drugim očitati kolaboracijo," je dejal prvak SDS. "S pobijanjem svojih dejanskih ali namišljenih političnih nasprotnikov so pričeli hkrati z okupatorjem. Povzročili so takšen teror, da se je marsikateremu domoljubnemu slovenskemu človeku okupator zazdel manjše zlo. Na tisoče Slovencev, ki so se na začetku pridružili partizanom, se je temu terorju uprlo in prestopilo na protikomunistično stran," meni Janša. Kot pravi, je odpor kateremukoli zlu bil in je legitimen. "Spoštujemo vse, ki so se borili proti fašizmu, nacionalsocializmu in komunizmu. Vsi, ki so umrli v teh odporih, si zaslužijo dostojen grob in naše spoštovanje. Samo to je lahko nekoč v prihodnosti trajna osnova narodne sprave Slovencev," meni.

Opozoril je tudi, da sta oba velika zla posnemala drug drugega in tekmovala med seboj v grozodejstvih in bila genocidna. Ob tem je dodal, da je genocid izum marksizma, pri čemer je navedel zapis Karla Marxa v Neue Rheinsche Zeitung, da bodo morale "rase in razredi, ki niso na ustrezni stopnji razvoja, enostavno umreti v velikem revolucionarnem holokavstu". Med te "zaostale rase" je poleg ostalih Slovanov uvrstil tudi Slovence, je opomnil Janša. Izpostavil je tudi, da "celo nekateri največji zločinci slovenskega naroda že 40 in več let prejemajo privilegirane pokojnine", "zato zanje ni noben problem napolniti Stožic ali Dražgoš z deset tisoč redno plačanimi udeleženci".

Dotaknil se je tudi časa osamosvajanja Slovenije. Takrat "naš glavni nasprotnik ni bila JLA, temveč slovenski komunistični vrh," je prepričan predsednik SDS. "Tako kot njihovim Čebinskim prednikom je bila osamosvojitev zanje pogojno sprejemljiva samo, če ohranijo oblast. Vzorec nacionalnega izdajstva se je po 50 letih ponovil, na srečo pa nam je tragične posledice in državljanski spopad vsaj ob osamosvojitvi uspelo preprečiti," je ocenil. Tako po njegovem mnenju v Sloveniji danes preko monopolov v sodstvu, medijih, državnem aparatu in državnih podjetjih iz ozadja vladajo preddemokratične strukture. "Ime zanje - strici iz ozadja - je polepševalnica, ki velik del resnice zakriva. Ne gre za strice, ampak za na genocidu in privilegijih ukoreninjeno strukturo," je dodal.

Po njegovem mnenju je izraz udbomafija mnogo primernejši. "Ta duši našo svobodo in naš razvoj, vrača totalitarno ideologijo in simbole, načrtno ustvarja protislovensko in protievropsko ozračje, mlade in podjetne ponovno naganja iz države ter iz samostojne Slovenije ustvarja raj za balkansko narkomafijo," je prepričan. Dejal je še, da spopad med dobrim in zlim danes ne poteka med komunističnimi in domobranskimi simboli, pač pa med komunističnimi simboli in vsem, kar je za njimi skrito ali odkrito ter simboli slovenske državnosti. Te "komunistom ni uspelo preprečiti, so pa zato naredili vse, da tudi v samostojni Sloveniji obdržijo monopole oblasti". Prepričan je, da bo šele po razgradnji teh monopolov mogoča tudi sprava v narodu, še pred tem pa se morata zgoditi resnica in pravica. Kot pravi, nobeno zlo ni propadlo brez odpora in ta je danes nujen.

Pred slovesnostjo je potekala tudi maša, na kateri je imel nagovor Janez Juhant. Med drugim je dejal, da so se domobranci zavedali, da čuvajo ne le dom in rod, pač pa so proti svoji volji postali branik krščanskih izročil, vsega, kar so ohranjali rodovi pred njimi. "Ne glede na njihov poraz jim zgodovina danes daje prav, saj so se uprli sovražniku človeštva, komunizmu, kot daje prav tudi tistim, ki so se uprli nacizmu," je dejal. Na slovesnosti je zbrane nagovoril tudi župan Logatca Berto Menard, ki je izpostavil razklanost naroda. Kot je povedal, "očitno kot narod še nismo odrasli, ker smo polni obtoževanj, ker mnogi še vedno govorijo o več resnicah". Resnica je ena sama, vse ostalo so interpretacije, je poudaril. "Šele ko so zgodbe, bolečine, rane izpovedane, se lahko zacelijo. Če ne bomo ozavestili ran, bomo nasilje prenašali na naše otroke in medsebojne odnose in temu smo danes priča," je dodal Menard.

Slovesnosti so se med drugimi udeležili tudi predsednik Sveta Slovenske demokratske stranke France Cukjati, podpredsednica SDS Alenka Jeraj ter po navedbah obrambnega ministra Romana Jakiča tudi kaplan vojaškega vikariata Milan Pregelj v uniformi slovenske vojske. Kot je na socialnem omrežju Twitter zapisal Jakič, ga slednje preseneča, posebej po tistem, ko se je, kot navaja, vojaški vikar Jože Plut odločil, da ne gre v Rovte. O Pregljevi udeležbi na slovesnosti je Jakič, kot je zapisal, že govoril z načelnikom generalštaba Slovenske vojske in do jutri zahteval poročilo oziroma pogovor. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.