Borut Mekina

 |  Mladina 35  |  Politika

Na pol pošteni Gorenak

Ovadba v zadevi »izginuli podpisi«

Vinko Gorenak, borec za poštenje in odgovornost

Vinko Gorenak, borec za poštenje in odgovornost
© Borut Krajnc

Policisti so po desetih mesecih kriminalistične preiskave izginulih referendumskih podpisov ovadili Alenko Coljo, vodjo sektorja za registracijo prebivalstva na notranjem ministrstvu. Kot je znano, so predstavniki sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije tedaj v parlament vložili pobudo za razpis referenduma, a so jih nato iz notranjega ministrstva obvestili, da so zbrali premalo podpisov. Potem pa so v sindikatu dokazali, da so v parlamentu ali na ministrstvu njihove podpise »založili«. Bili smo priča največji zlorabi instituta neposredne demokracije.

Gorenak je tedaj za zlorabo krivil Viranta, tokrat je na svojem blogu zapisal vsaj, da ovadba ne dokazuje ničesar. »Očitno se nanaša na to, da je omenjena uslužbenka liste s podpisi po delovnem času pustila na svoji delovni mizi in jih ni zaklenila v omaro. To je torej vsebina kazenske ovadbe in nikakor ne gre za to, da bi omenjeni uslužbenki policija dokazovala, da jih je namenoma ali po čigavem naročilu kakorkoli odtujila,« je zapisal. In pa, da »ugotovitve komisije za preprečevanje korupcije, upravne inšpekcije in informacijske pooblaščenke torej niso dala odgovora na vprašanje, kje so referendumski podpisi izginili«.

A tudi to ni res. Uslužbenka MNZ resda ni spoznana za krivo. Da pa je kriv Gorenak, ni dvoma. Protikorupcijska komisija je namreč tedaj ugotovila, da so uslužbenci MNZ delo končali 26. oktobra ob 10.44. Gorenak pa je pobudnike referenduma o slabi banki z dopisom uradno obvestil šele tik pred iztekom roka, v katerem bi bilo mogoče zbrati še dodatne podpise, v torek, 30. oktobra. Na vprašanje, zakaj šele 30. oktobra, je Gorenak večkrat ponovil, da je v ponedeljek, 29. oktobra, potekalo preverjanje podpisov. Kar pa ni res, saj je protikorupcijska komisija ugotovila, da je Coljeva podpise preverjala v petek, 26. oktobra, od 10.44 do 15.17.

»Minister za notranje zadeve in MNZ kot institucija sta ravnala v nasprotju s pričakovano integriteto,« je tedaj sklenila protikorupcijska komisija. Tak je pač uraden sklep. Gorenak pa medtem na svojem blogu še vedno rad piše o poštenosti in odgovornosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.