|  Politika

Vstajniška gibanja: "Dovolj je plenjenja!"

Skupna novinarska konferenca, na kateri so napovedali protestni shod, ki bo v četrtek, 5. septembra

Skupna novinarska konferenca, na kateri so napovedali protestni shod, ki bo v četrtek, 5. septembra
© Borut Krajnc

Vstajniška gibanja so na današnji protestni novinarski konferenci pred Državnim zborom izrazila zahtevo po transparentnem, nekoruptivnem, neklientelističnem vodenju, upravljanju in kadrovanju v državnih podjetij. Da bi se takšno kadrovanje ustavilo, v četrtek popoldne pred DZ pripravljajo protestni shod. "Vstajniška gibanja imamo enotno sporočilo - dovolj je plenjenja. Zato bomo tudi skupaj v četrtek prišli pred DZ, kjer se bomo pridružili shodu proti korupciji in političnemu kadrovanju," je napovedal Uroš Lubej iz gibanja Vseslovenska ljudska vstaja.

Po oceni Lubeja v Sloveniji več ni demokracije. Prav tako "smo soočeni s pluralizmom oligarhij, z mnoštvom ozkih interesnih skupin, ki izkoriščajo razpadanje slovenske politične elite". "Ker tega političnega branika ni več, je spet čas, da državljani Slovenije stopijo v bran temu, kar je še ostalo od Slovenije," je zatrdil Lubej.

Do upravljanja državnih podjetij pa je bil zelo oster nekdanji član uprave Agencije za upravljanje državnih naložb Marko Golob, sicer predstavnik Odbora za pravično in solidarno družbo.

"V resnici nimamo upravljanja podjetij v državni lasti, imamo le še brutalno kadriranje in razprodajo," je dejal Golob. Poudaril je, da se državni upravljavci trenutno sploh več ne ukvarjajo s strategijo sektorjev, s strategijo podjetij ali s postavljanjem poslovnih ciljev. "Edina tema je še samo kadriranje," je zatrdil Golob in pozval k prizadevanju za stanje, kjer se državni direktorji ne bodo bali tega, kdo bo zmagal na naslednjih volitvah, temveč tega, da ne bi dosegali želenih poslovnih rezultatov.

Kar se tiče upravljanja državnih podjetij pa je profesor na Ljubljanski univerzi in sodelavec OECD Andrej Rus zatrdil, da ni nič narobe, če ima vlada vpliv na državna podjetja, saj mora dober gospodar ustrezno upravljati s premoženjem. "Problem je, da imajo vpliv politične stranke in da si stranke prilaščajo podjetja. Stranke pa niso isto kot država. To je tisto, na kar nas je opozoril OECD," je povedal Rus.

Tudi pri drugih protestnih gibanjih so kritizirali upravljanje in kadrovanje v državnih podjetij. Še posebej pa je odmevalo nedavno imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper. "Primer Mišič dokazuje, da državno lastnino neovirano in vsem na očeh uzurpira nekdo drug, se pravi strankarske in nestrankarske mafijske naveze," je bil oster Igor Koršič, predstavnik Koordinacijskega odbora kulture Slovenije.

Luka Mesec iz Delavsko-pankerske univerze pa je poudaril, da imenovanje Mišiča izpostavlja predvsem politično kadrovanje in korupcijo, oboje skupaj pa služi kot argument za privatizacijo.

"Soočeni smo z vsesplošno korupcijo in klientelizmom, a alternativa, se pravi privatizacija, je še veliko hujša. Za izhod iz slepe ulice potrebujemo nekaj povsem drugega: potrebujemo demokratizacijo upravljanja z državno lastnino," je še zahteval Mesec.

Lara Valič iz stranke TRS je opozorila, da je Slovenija soočena z mafijskim kadrovanjem, plenjenjem, sistemsko korupcijo in pomanjkanjem demokracije. Ostri so bili tudi pri Društvu slovenskih pisateljev. Veno Taufer je dejal, da se "plenjenje premoženja slovenske družbe in države brezsramno nadaljuje pred očmi vseh državljanov" ter še dodal, da da "lopovi obtožujejo lopove, da so lopovi".

Da bi pa prišlo do korenitih sprememb, pa mora vajeti v svoje roke vzeti ljudstvo, je prepričan Remzo Skenderović iz Civilne iniciative SRP. "Spremembe brez zamenjav sedanjih vodilnih struktur na vseh ravneh niso mogoče. Zato je potreben močan pritisk javnosti," je še poudaril Skenderović, ki je ob tem še pozval, naj se četrtkovega shoda udeleži "vseh 20.000 mladih, ki so bili na koncertu didžeja Umeka". (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.