Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 36  |  Uvodnik

Sestrične iz ozadja

Če te dni obiščete spletno stran Slovenske demokratske stranke, vas pozdravi napis Janša: Posnetek zaključne besede, Patria, 3. 6. 2013, ki se izmenjuje z drugim napisom Številne podpore predsedniku SDS Janezu Janši. Kako prepoznate nekoga, ki je v stiski, ker ve, da ga je nekaj polomil? Preveč počne. Preveč se trudi. Preveč se brani in brca. Tudi, ko je zatišje. Je ali preveč prijazen in uslužen ali pa preveč napadalen. In Janez Janša zadnji mesec brca, se repenči, rohni, jeza gre od povsod. Seveda je jasno, zakaj: te dni naj bi do naslovnika in v javnost prišel pisni odpravek sodbe v zadevi Patria. Doslej je z besedami sodnice, ki je vodjo opozicije obsodila na zaporno kazen, manipuliral v svojem slogu, tožilca pa zasmehoval in ga poskušal diskreditirati. A vsakič znova, ko pride kaj uradnega ali novega, mu zgodba spet malo razpade. Pisna sodba, kjer bodo dokazi našteti in razvidni, mu bo še bolj zmanjšala manevrski prostor za manipulacije v slogu, da ga obsojajo za dejanje ob neznanem času in na neznanem kraju.

A danes težko govorimo o Janezu Janši, vse bolj se namreč kaže, da gre za organizirano hudodelsko združbo. Sredi julija smo v Mladini razkrili, kako je družba DZS podjetja Janševega brata Rajka Janše brez omembe vredne dejavnosti in premoženja odkupovala za milijone evrov. Še danes ni jasno, ali je šlo za poplačilo uslug ali za pranje denarja. Novinar Pop TV Jure Brankovič pa je ta teden razkril cel sistem pranja denarja na najnižji ravni. In kaj je pri zgodbi s sestrično Urške Bačovnik Janša, ki naj bi v svojem imenu vplačevala gotovino in jo po naročilih Urške Bačovnik Janša in Janeza Janše nakazovala na različne račune, najbolj surrealistično? To, da nekdo tako natančno izdela načrt nakazil in da tako natančno pozna zakonodajo, ki bi jo rad izigral. To je tisto, kar razkrije Janeza Janšo: le nekdo, ki ve, da je denar pridobljen nezakonito, bo šel tako daleč, da bo proučil vsako nakazilo posebej in pazil, da ne bi kakšen evro prišel iz njegovih rok. Ne pozabite, to je človek, ki je pred komisijo za preprečevanje korupcije ves čas trdil, da se ne spomni in ne ve, kako kaj plačuje. Ker to zanj počne žena. Ni se zlagal. Le tega ni povedal, da žena to počne z gotovino in prek sestrične.

Janez Janša spominja na tiste homofobne dedce, ki danes pretepajo ruske geje. Pretepajo jih tako sladostrastno, da ni nobenega dvoma, da bi si jih najraje odpeljali domov v posteljo. Tako je tudi z Janšo: levico je začel zmerjati z mafijo, še več, balkansko narkomafijo. Na tviterju je zapisal: »Obveščevalna srenja na zahodu si imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča razlaga s prizadevanji balkanske narkomafije po obvladovanju važne transportne poti v EU.« A to, kar se te dni razkriva o njegovem poslovanju in poslovanju njegove družine, pač ni eno kaznivo dejanje, ampak se nam počasi izrisuje prava hudodelska združba. Ali drugače rečeno: Janša vse bolj dokazuje, da kdor kriči, glejte strice iz ozadja, ima po navadi kje v ozadju vsaj ženino sestrično in svojega brata.

A se z usodo Janeza Janše ne gre tolažiti. Že res, da zdaj Slovenije ne vodi človek, obsojen korupcije in z nenavadnimi običaji družinskega poslovanja. Toda še vedno so na oblasti stranke, ki Slovenijo vidijo kot plen. In velja kar za vse po vrsti, pa čeprav si en teden SD na vrh TEŠ postavi svojega maherja, katerega edina resna referenca je članstvo v stranki, naslednji teden Državljanska lista Igorja Maherja iz Elektra Slovenije. G. G. Mišič je pač le eden od njih, njihovih, nič drugačen, nič boljši ne slabši. In če javnost ne bi postala občutljiva, Pozitivna Slovenija pa ne bi bila razdeljena na dva tabora, bi tudi on brez večjega viharja obsedel na novi funkciji.

Slovenski politični razred vedno znova dobi še eno priložnost. Celo Janša jo je dobil. A še nikoli mu javnost ni tako ostro pokazala, kje so meje kot letos spomladi in pozimi. Pa se niso nič naučili – ne eni ne drugi. To velja tudi za predsednico vlade Alenko Bratušek. Mar res ni opazila, da se je obkrožila s spet istimi ljudmi, le da tokrat to, kar javnost zavrača, ker je zavrženo, počnejo v njenem imenu in z njenim blagoslovom? Kot da bi bilo kaj drugače za javnost, če bi to počeli v Jankovićevem imenu. A ti blagozveneči ljudje tam niso zaradi nje (in ne bi bili zaradi Jankovića). Tam so zaradi sebe.

Slovenska politika se igra z ognjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.