Tabletke za srečo

V zadnjih desetih letih se je poraba antidepresivov v Sloveniji povečala za sto odstotkov

Edvard Munch: Krik

Edvard Munch: Krik

»Brez Zolofta ne bi zmogel,« prizna Peter. Zjutraj je vzel tableto, zdaj je spet poln življenja. Tablete je začel jemati pred letom dni, potem ko sta z ženo Andrejo obiskala zakonsko posvetovalnico. Imata se rada, a bremena so se zadnja leta nakopičila. Začelo se je pri njej. Da bi svoje kovinskopredelovalno podjetje obdržala nad vodo, je morala vzeti hipotekarno posojilo. To se je seštelo s posojilom, ki sta ga za hišo najela pred petimi leti, v času debelih krav. Seveda v švicarskih frankih, kot so jima tedaj svetovali v NKBM. Zato je sedaj skupni znesek še višji. Peter je vmes izgubil službo, a ustanovil svoje podjetje. Zdaj več potuje, breme skrbi za tri majhne otroke pa je morala prevzeti žena Andreja. In v nekem trenutku nobeden od njiju ni več videl izhoda. Stare težave, glavoboli, dvojni vid in težave s kožo, so se začele stopnjevati. Da bi spremenila način življenja, več spala in podobno, si nista mogla privoščiti. Tako sta spoznala in vzljubila antidepresive. In nista edina. Že več kot desetletje predpisovanje in izdaja antidepresivov v Sloveniji vztrajno naraščata. Leta 2001 je bilo izdanih 600 tisoč škatel, leta 2012 pa je številka narasla že na 1,3 milijona. To je danes vse pogostejši način boja proti tako imenovanim razpoloženjskim ali anksioznim motnjam.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.