Max Modic

, 21:30  |  Kultura

Eseji Marcela Štefančiča, jr. nominirani za Rožančevo nagrado

Med trojico esejističnih zbirk v izboru za Rožančevo nagrado tokrat tudi knjiga Mladininega avtorja

Marcel Štefančič, jr. v delovnem okolju.

Marcel Štefančič, jr. v delovnem okolju.
© Borut Krajnc

Med zgolj tremi nominiranci za letošnjo najboljšo esejistično zbirko, ki se potegujejo za Rožančevo nagrado, letos navijamo za Marcela Štefančiča, jr., enega najbolj prepoznavnih Mladininih piscev, ki se je v izbor uvrstil z delom Zakaj si življenje zasluži, da ga izgubimo, zbirko 21 esejev »o velikih, večinoma mejnih, celo skrajnih imenih in fenomenih kulturnega in družbenega dogajanja v 20. stoletju«, napisanih kakopak v nezgrešljivem slogu Mladininega filmskega kritika in neumornega analitika psihopatologije fenomenov našega časa.

Žirija za podelitev nagrade Marjana Rožanca je poleg Marcela izbrala še Alojza Ihana z delom Državljanski eseji, v katerih avtor s »pronicljivo neposrednostjo primerja le na videz uspešno zgodbo slovenske tranzicije z vprašanjem s strani političnih elit še vedno kolektivizirane odgovornosti in družbene solidarnosti«, in Igorja Škamperleta s knjigo Endimionove sanje, podnaslovljeno Oblike imaginacije in simbolne tvorbe, v kateri se pisec »spopada s ključnim zgodovinskim trkom civilizacij - razhodom med poljedelsko in urbano kulturo ter temeljnim konfliktom njunih simbolov«.

Strokovna žirija v sestavi Edvard Kovač, Ignacija J. Fridl, Barbara Pogačnik, Milček Komelj in Miha Pintarič je tokrat izbirala med 17 esejističnimi deli. Nagrajenca bodo razglasili 18. septembra zvečer v Klubu Cankarjevega doma, nagrado Marjana Rožanca pa podelili 21. septembra na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.