Denis Vičič

13. 9. 2013  |  Mladina 37  |  Politika

Racionalizacija

Po 115 letih avtonomnosti bo šolski muzej združen z muzejem športa

Kako so učili nekoč

Kako so učili nekoč
© Uroš Abram

Slovenski šolski muzej, ki so ga leta 1898 ustanovili učitelji, neprekinjeno pa deluje vse od konca druge svetovne vojne, naj bi bil namenjen predvsem učiteljem. Iz starih učbenikov in učnih programov, shranjenih v njem, se lahko seznanijo z zgodovino pedagoških načel na Slovenskem in na podlagi pridobljenega znanja z distanco vrednotijo sodobne metode poučevanja. A čeprav muzej še vedno obiskujejo predvsem pedagogi – od tistih upokojenih, ki pridejo obujat spomine, do tujih, ki bi radi spoznali, kako se je v preteklosti poučevalo pri nas –, je zaradi interaktivnosti znan tudi splošni javnosti. »Od muzejev se ne pričakuje več samo pasivni ogled, ampak aktivna vključitev v zgodovinsko dogajanje,« pojasni njegov direktor Stane Okoliš. Da bi se obiskovalci čim bolj vživeli, v živo, z igranjem vlog izvajajo učne ure, ki potekajo po učnih načrtih in z metodami iz izbranega zgodovinskega obdobja. Prav zaradi te inovacije jih obiskujejo številne šole, še pove direktor.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.