Denis Vičič

 |  Mladina 37  |  Politika

Racionalizacija

Po 115 letih avtonomnosti bo šolski muzej združen z muzejem športa

Kako so učili nekoč

Kako so učili nekoč
© Uroš Abram

Slovenski šolski muzej, ki so ga leta 1898 ustanovili učitelji, neprekinjeno pa deluje vse od konca druge svetovne vojne, naj bi bil namenjen predvsem učiteljem. Iz starih učbenikov in učnih programov, shranjenih v njem, se lahko seznanijo z zgodovino pedagoških načel na Slovenskem in na podlagi pridobljenega znanja z distanco vrednotijo sodobne metode poučevanja. A čeprav muzej še vedno obiskujejo predvsem pedagogi – od tistih upokojenih, ki pridejo obujat spomine, do tujih, ki bi radi spoznali, kako se je v preteklosti poučevalo pri nas –, je zaradi interaktivnosti znan tudi splošni javnosti. »Od muzejev se ne pričakuje več samo pasivni ogled, ampak aktivna vključitev v zgodovinsko dogajanje,« pojasni njegov direktor Stane Okoliš. Da bi se obiskovalci čim bolj vživeli, v živo, z igranjem vlog izvajajo učne ure, ki potekajo po učnih načrtih in z metodami iz izbranega zgodovinskega obdobja. Prav zaradi te inovacije jih obiskujejo številne šole, še pove direktor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.