Vesna Teržan

13. 9. 2013  |  Mladina 37  |  Kultura

Nemara je bil kriv rumeni fotoaparat

Vsestranska umetnica Arven Šakti Kralj Szomi ima dve imeni, dva priimka, dva osnovna poklica, dve domovini, a med temi dvojnostmi ni razpeta, ampak jih združuje v ustvarjalno celoto

Arven Šakti Kralj Szomi

Arven Šakti Kralj Szomi
© Ivian Kan Mujezinović

Pravzaprav se je vse začelo z rumenim fotoaparatom. Za deseti rojstni dan ji je oče podaril čudovito darilo, rumeni fotoaparat, drago igračko za desetletno deklico, drago njej in drago zaradi filmov, ki niso bili prav poceni. A s tem darilom ji je oče Tomaž Kralj, režiser, pesnik in prevajalec, poskušal približati svoj poklic, svet ustvarjalnosti in umetnosti. In tako je že kot osnovnošolka s fotoaparatom beležila stvari okoli sebe, hiše, drevesa, oblake in, ne da bi slutila, je na celulojd posnela podobe in z njimi spomine, ki jih je odnesla s seboj v Anglijo, kamor se je preselila njena mama in ona z njo.

Tam je odrasla in diplomirala na Goldsmiths Collegeu pod okriljem Univerze v Londonu, na smeri vizualna umetnost in umetnostna teorija. Angleščina je postala njen drugi materni jezik, ali pa prvi, kakor se vzame, a obvladanje obeh jezikov ji omogoča kariero odlične prevajalke v angleški jezik. Tako jo nekateri na slovenski umetniški sceni poznajo kot prevajalko besedil o umetnosti, drugi kot ustvarjalko, fotografinjo in vizualno umetnico.

»Gibam se med besedo in podobo in v tem zelo uživam. Nekako prodajam besede, da lahko ustvarjam podobe. Sicer pa vsako izmed področij zahteva svoj pristop, prehajanje iz enega v druge daje dinamiko in tudi nove ideje. Zgolj od prevajanja bi lahko solidno živela, a brez ustvarjanja ne gre!« razlaga Arven Šakti in ljubko pristavi, da bi ji bilo veliko težje, če ne bi srečala svojega Béle Szomija, glasbenika, učitelja fizike, astronomije in šaha, ki jo je povsem očaral. »V Slovenijo sem prišla iskat korenine, očeta, spoznavat to deželo, a sta me presenetila velika ljubezen in Béla, ki je nekega leta prav na dan norcev postal moj mož in kralj. Prevzel je moj priimek in jaz njegovega. Tako smo mi zares družina Szomi-Kralj ali Kralj-Szomi, kot se hecamo s hčerkicama Zsuzsiko (izg. Žužika) in Kiko.«

Béla je širokogruden in zabaven človek, kar je pokazal tudi na otvoritvi ženine razstave v Galeriji Vrt Zveze društev likovnih umetnikov (ZDSLU), ko je obiskovalce ves večer »držal v šahu« s svojim bendom Kontrabant in ustvaril prijetno vzdušje. Tu in tam so ga preglasili otroci, vzhičeni ob spuščanju mehurčkov, saj jim je Arven Šakti kot »vstopnico« na vrt podarila milnico za delanje mehurčkov, in da je bila mera polna, se je, tik preden je padel mrak, v vrt prikradla še drhteča svetloba, da se je velika fotografija razbitega okna s pogledom na jesensko naravo zlila z zidom in obe sta zasijali v istem tonu. Otvoritev je bila tako očarljiva, kot je družina Szomi-Kralj ali Kralj-Szomi.

V drhteči luči - fotografija z razstave

V drhteči luči - fotografija z razstave
© Arven Šakti Kralj Szomi

Ja, naslov fotografije oziroma fotografske postavitve, skrite za starimi drevesi v vrtu ZDSLU, se glasi V drhteči luči. Kustos razstave Vasja Nagy je simbolično povzel motiv fotografije v eseju Razbita okna mesta in tematiziral, kako razbito okno s fotografije postane del vrta, s tem preraste svojo vlogo označevalca vseh razbitih oken neke odsotne arhitekture iz drugih časov in drugih krajev. S to fotografijo, ki je prekrila belo fasado hiše in s čimer je nastalo site-specific umetniško delo, je vrt dobil dvojno identiteto, poleg očarljivosti vrta z »razgledom« je simbolično pridobil še značaj degradiranega prostora, a le kot spomin na staro opuščeno opekarno v Prekmurju, kjer je bila fotografija posneta.

Umetnica ima dve imeni, dva priimka, dva osnovna poklica, dve domovini, a med temi dvojnostmi ni razpeta, ampak jih združuje v ustvarjalno celoto. Ime Arven je dobila po keltski zvezdi Arwen iz Tolkienovih zgodb, Shakti je indijska boginja osnovne življenjske energije. Očetu se je zdelo, da mora svojo edinko poimenovati po teh dveh božanstvih, ki bosta v njej združevali energije vzhoda in zahoda. In Arven Šakti se res zdi tako umirjena in pomirjena s tem svetom, kot da je nič ne bi moglo vreči iz takta.

Obvladuje širok spekter ustvarjalnih praks – poleg fotografije še video, risbo in prostorsko umeščene umetniške projekte. Na letošnjem 30. grafičnem bienalu jo lahko najdemo med sodelavci. V okviru razstave Grafični bienale z vami vse od leta 1955 je poskrbela za izbor v sekciji – knjiga umetnika. Ta umetniška zvrst ji je blizu in tudi sama ustvarja tovrstne knjige že od študijskih let, eno izmed njenih najdemo v stalni zbirki Mestne galerije Ljubljana. Arven Šakti je magistrirala iz fotografije pri Milanu Pajku in videa pri Sreču Draganu. Sedaj pripravlja doktorat in njena razstava govori prav o raziskavah, s katerimi se trenutno ukvarja.

Razstava:
V drhteči luči
Kdo: Arven Šakti Kralj Szomi
Kje: Galerija Vrt Zveze društev likovnih umetnikov, Ljubljana
Kaj: do 24. septembra 2013

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.