Marjan Horvat  |  foto: Boris Voglar

 |  Mladina 38  |  Kultura

»Krize ne smemo razumeti samo v ekonomskih razsežnostih, ampak veliko širše – kot krizo presoje.«

Michel Deguy: »Prestolnica Evrope bi moral biti Kaliningrad«

Priznani francoski filozof in pesnik

Michel Deguy se je rodil leta 1930 v Parizu in velja za znanega misleca in filozofa med pesniki. Zaradi sposobnosti prepletanja poezije in teoretične refleksije v pesmih je že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postal pomembna osebnost na francoskem intelektualnem prizorišču. V šestdesetih letih je skupaj z Derridajem, Foucaultom in Serresom urejal časopis Critique, skoraj dvajset let je bil v uredniškem svetu znamenite francoske založbe Gallimard. Bil je tudi odgovorni urednik revije Les Temps modernes, ki jo je ustanovil Sartre. V začetku devetdesetih let je predsedoval Mednarodnemu filozofskemu kolegiju (Collège international de philosophie) in pariškemu društvu pisateljev. Že leta 1972 je ustanovil Po&Sie, vplivni časopis za poezijo in poetiko. Danes predava francosko književnost na Université de Paris VII. Deguy je napisal več kot trideset knjig, ki so prevedene v številne jezike, sam pa je prevajal, med drugimi Heideggerja, Celana, Sapfo, Gongoro, Danteja in nekatere ameriške pesnike. Je nosilec dveh najuglednejših francoskih literarnih nagrad: Prix Mallarmé in Grand prix national de la poesie.

Njegova poezija, ki vsebuje številne reference na književnost, pa tudi na slikarstvo, filmsko umetnost, arheologijo, stilistiko, arhitekturo in glasbo, je – kot priznava pesnik sam – hermetična in elitistična. »Bolj ko je zapleteno, boljše je,« je dejal v pogovoru. Pesnik meni, da si mora pesnjenje znova izboriti prostor v družbeno relevantnih javnih razpravah, saj lahko s svojimi uvidi v naravo družbe in človekovega bivanja odločilno prispeva k zvišanju kakovosti razprav tudi o družbeno relevantnih temah. Njegove pesmi, ki so prave filozofske miniature, pa so, kot pravi sam, povabilo h globlji refleksiji poezije kot take in človeškega bivanja. Z Deguyem smo se pogovarjali na Ptuju, kjer je bil častni gost festivala Dnevi poezije in vina.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.