Tea Wutte

, 21:15  |  Politika  |  Komentar

Kanclerka v vodstvu

Stranka Angele Merkel naj bi po podatkih vzporednih volitev dobila okoli 42 odstotkov glasov. Najverjetnejša vlada bi lahko nastala ob podpori zelo 'naporne' velike koalicije

Stranka nemške kanclerke Angele Merkel po podatkih vzporednih volitev vodi pred svojimi tekmeci z okoli 42 odstotki. Kljub temu pa tudi Angelo Merkel verjetno čaka kislo jabolko – vladanje v 'veliki koaliciji' z največjimi nasprotniki, socialnimi demokrati, saj je Svobodnjaška stranka, ki je v sedanji koaliciji najverjetneje zgrešila volilni prag za vstop v parlament, postala neuporabna za so-vladanje. Socialni demokrati (SD) naj bi po teh rezultatih osvojili okoli 26 odstotkov glasov.

Zeleni naj bi dobili okoli 8,1 odstotek, torej manj kot na zadnjih volitvah, ko so leta 2009 dobili 10,7 odstotka glasov. Največji uspeh je doživela protievropska Alternativa za Nemčijo (AfD), ki si prizadeva za ukinitev območja evra in je dobila nekaj manj od 4,9 odstotkov glasov. S tem sedanjo kanclerko čaka še en, tretji mandat na čelu nemške vlade. Merklova ima sicer z 'veliko koalicijo' med leti 2001 in 2006 precej neprijetne izkušnje, saj je bila v tistem času pogosto v sporu s poraženim kandidatom socialdemokratom Peerom Steinbrueckom, ki je bil finančni minister vlade. Koalicijska pogajanja bi lahko trajala tedne dolgo, pri čemer bodo predvsem socialdemokrati vztrajali na minimalni plači.

Merklova je s svojim uspehom poslala tretja, ki se ji je posrečilo trikrat zapored osvojiti mesto predsednice vlade, hkrati pa je tudi prva ženska, ki se ji je posrečil takšen uspeh. Pred njo so bili predsedniki nemške vlade trikrat še Konrad Adenauer in Helmut Kohl, oče nemške združitve. Če bo Merklova vladala vsaj do leta 2017, bo postala tudi predsednica vlade z najdaljšo vladavino v Evropi in bo s tem presegla uspeh britanske predsednice vlade Margaret Thatcher, ki je Veliko Britanijo vodila 11 let. Angela Merkel je sicer vztrajno zavračala vse primerjave med seboj in nekdanjo britansko premierko. Kljub temu je podobnosti veliko – obe sta ženski, obe prihajata iz znanstvenih krogov in obe sta bili deležni nasvetov strokovnjakov za javno mnenje. Thatcherjevi so svetovali, da naj nosi žensko torbico in stiša svoj glas, Merklovi pa so svetovali bolj moderno pričesko ter mirno držanje rok preko trebuha, kar je na koncu postal njen zaščitni znak.

Berthold Kohler, eden od izdajateljev konservativnega Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ) je ocenil, da »pred dvanajstimi leti, ko je bila izbrana na čelo krščanskih demokratov nihče ni mislil, da bo na istem mestu tudi leta 2013 in še manj, da bo od tega sedem let na mestu kanclerke.« Na vprašanje novinarjev, kako jo je mesto predsednice vlade spremenilo je Merklova sicer v intervjujih pred volitvami priznala, da je »izgubila zaupanje v svojo vožnjo avtomobila, razen na manjših vaških cestah«, saj jo ves čas v zadnjih letih prevažajo poklicni vozniki. Sicer pa je bil njen glavni slogan v predvolilni kampanji preprost stavek: »Mene poznate,« s katerim si je očitno v teh nestanovitnih časih med večino volivcev vendarle priborila več zaupanja, kot pa se je to posrečilo njenim manj znanim tekmecem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.