Klemen Košak

4. 10. 2013  |  Mladina 40  |  Politika

V Rusijo znova po orožje

Obrambni minister na vojaškem sejmu Russia Arms Expo

Minister za obrambo in slovesni ruski vojaški mimohod

Minister za obrambo in slovesni ruski vojaški mimohod
© Mors

Prejšnji teden se je minister za obrambo Roman Jakič na povabilo Dmitrija Rogozina, namestnika ruskega premiera, v mestu Nižni Tagil udeležil največje ruske razstave orožja, devete bienalne razstave Russia Arms Expo. Ni samo izvedel, kakšno orožje, vojaško opremo in strelivo Rusi ponujajo svetu, ampak je tudi sklepal sporazum o vojaško-tehničnem sodelovanju med državama ter Rusom predstavil slovensko vojaško industrijo, ki želi sodelovati z velikimi ruskimi podjetji iz obrambne panoge.

Plod vojaško-tehničnega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo je za zdaj le vojaška ladja Triglav. Prevzeli smo jo leta 2007 kot poplačilo dolga med Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo, čeprav bi od Rusije verjetno lahko dobili kaj drugega kot orožje. Stala nas je več kot 42 milijonov evrov, k čemur lahko vsako leto prištejemo milijon evrov za vzdrževanje. Zdaj, ko je klirinški dolg poravnan, lahko »za nakupe oborožitve in vojaške opreme za potrebe ministrstva za obrambo konkurirajo tudi ruska podjetja,« pravijo na ministrstvu. Možnosti za ruska podjetja v Sloveniji ministrstvo vidi »na področju nakupa nadomestnih delov in izvajanja storitev vzdrževanja na sistemih, vgrajenih na večnamenski vojaški ladji Triglav, nakupa streliva in raket za oborožitev, vgrajenih na ladji Triglav, ter drugih storitev v povezavi z rednim preskušanjem raketnih sistemov, ki so bili kupljeni v povezavi z zgoraj navedenim sporazumom«. Ko so nam Rusi prodali ladjo, so si torej zagotovili izvrstno izhodišče, da nam v prihodnosti prodajo še kaj.

Slovenskim proizvajalcem vojaške opreme, ki so lani izvozili za štiri milijarde proizvodov, v Rusijo doslej ni uspelo prodati še nič, a Jakič zagotavlja, da prav zato sklepamo sporazum in da zato hodi na sejme. Vpletanje slovenskih podjetij v rusko obrambno industrijo je odvisno »predvsem od tehnologije in izdelkov, s katerimi razpolagajo slovenska podjetja, ter pripravljenosti za sodelovanje in vztrajnosti slovenskih podjetij,« poudarja minister, a obljublja, da bo sam s srečanji na najvišji politični ravni pomembno prispeval k realizaciji konkretnih poslov. Torej k temu, da zaradi vojaškega sodelovanja z Rusijo ne bomo imeli izključno stroškov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.