Klemen Košak

 |  Mladina 40  |  Politika

Predstavnik vseh?

Vodja pisarne evropskega parlamenta v Ljubljani naj bi postal nekdanji podpredsednik NSi

Klemen Žumer in predsednica NSi Ljubila Novak v ospredju

Klemen Žumer in predsednica NSi Ljubila Novak v ospredju
© Borut Krajnc

Informacijsko pisarno evropskega parlamenta v Ljubljani že od marca lani vodi vršilec dolžnosti Janez Vovk, ki zagotavlja, da nima nobenih težav, saj ima vse pristojnosti. Vendar je Vovk začasni vodja in v kratkem naj bi informacijska pisarna dobila stalnega. To bo najverjetneje Klemen Žumer, ki se na svoji spleti strani pohvali z znanjem veliko tujih jezikov, z magisterijema iz politične ekonomije in evropskih študij iz Londona in Pariza, pa tudi s tem, da je pet let igral klavir in treniral tenis.

Spletna stran pa poleg tega še razkriva, da verjetno ne izpolnjuje meril za vodjo informacijske pisarne evropskega parlamenta. Delovne izkušnje pridobiva od leta 2004, ko je postal asistent evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, za kandidiranje na razpisu pa so potrebne desetletne izkušnje, od tega tri leta na vodstvenih položajih. Od leta 2006 je bil Žumer svetovalec pri Evropski ljudski stranki – Evropskih demokratih, največji politični skupini v evropskem parlamentu.

Kljub temu se je uvrstil med dvanajst kandidatov za vodjo pisarne. Po dveh pisnih preskusih je bil eden izmed treh, ki so jih povabili še na ustna testa. Naprej se je uvrstil le Žumer, čeprav je v pravilih evropskega parlamenta zapisano, da se na zadnji seznam uvrstijo trije najboljši kandidati. Čaka ga še pogovor z direktorico direktorata za komuniciranje Juano Lahousse Juarez in generalnim sekretarjem evropskega parlamenta Klausom Wellejem, ki bo nazadnje tudi odločil o imenovanju.

Klemen Žumer je član stranke Nova Slovenija, med letoma 2007 in 2010 je bil njen podpredsednik, leta 2009 pa njen kandidat na evropskih volitvah. Nova Slovenija je članica Evropske ljudske stranke (EPP), ki obvladuje evropski parlament. Tudi v komisiji za izbiro vodje pisarne so bili po naših neuradnih podatkih njeni člani. Welle je prav tako član EPP.

Informacijska pisarna zastopa ves evropski parlament in zagotavlja pomoč vsem osmim slovenskim evropskim poslancem, od katerih pa štirje niso člani EPP. Tanja Fajon, Mojca Kleva Kekuš, Ivo Vajgl in Jelko Kacin, ki niso člani EPP, so Welleju napisali pismo, naj ne potrdi Žumra in naj, če ne gre drugače, ponovi razpis. Wellejevega odziva še ni, a če vršilca dolžnosti njegov status leto in pol ni oviral pri vodenju ljubljanske pisarne, bi jo verjetno lahko vodil tudi še do naslednjega razpisa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.