Denis Vičič

4. 10. 2013  |  Mladina 40  |  Politika

Več plačnikov?

Reševanje finančnih vprašanj RTV Slovenija

V Gibanju za javno in neodvisno RTV so prepričani, da se približno 50 tisoč posameznikom uspe izogniti plačilu RTV-prispevka. Podobno pravijo tudi na nacionalni televiziji. A v gibanju so se domislili rešitve.

Po zgledu iz tujine, to sicer predvideva že slovenski zakon iz leta 2005, bi lahko začeli naročnino plačevati tudi tisti, ki televizijskega sprejemnika nimajo, imajo pa pametni telefon, računalnik ali druge naprave, prek katerih lahko spremljajo vsaj en program RTV Slovenija.

V Veliki Britaniji to že deluje. Lastniki teh naprav so se dolžni sami »prijaviti« med plačnike. Na Otoku vse, za katere ugotovijo, da bi morali prispevek plačevati, pa ga ne, strogo preganjajo. Neplačilo je obravnavano kot kaznivo dejanje in ne kot prekršek. Obsojeni, ki ne morejo plačati 1000 funtov kazni, gredo v zapor. In z BBC-jem ni šale: lani je tožil 180 tisoč neplačnikov.

Na RTV Slovenija sicer opozarjajo, da bi bilo zaračunavanje pavšalnega RTV-prispevka imetnikom naprav, ki so sposobne predvajati radijske in televizijske vsebine, sporno, saj nekateri filmi in športne prireditve prek spleta niso dostopni. A težavo bi lahko rešili z nekaj ustvarjalnosti …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.