Goran Kompoš

4. 10. 2013  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Plošča

Mazzy Star: Seasons of Your Day

2013, Rhymes of An Hour Records

+ + + + +

Ko vam bo naslednjič kdo solil pamet s tisto oguljeno frazo, da »take glasbe ne delajo več«, mu povejte, da se moti, in mu predvajajte novi album zasedbe Mazzy Star.

Ampak hkrati vzemite v zakup, da ta nostalgik najverjetneje ni imel v mislih izraza, kakršnega goji ikonični južnokalifornijski dvojec. Trik zasedbe Mazzy Star je v tem, da ustvarja brezčasno ali, še raje, v času izgubljeno glasbo. Morda še večji trik pa, da je sredi devetdesetih let nagovorila generacijo mladostnikov, ki je sanjarila o lepi prihodnosti. In isto generacijo nagovarja tudi danes.

Odlična pop glasba zasedbe Mazzy Star

Odlična pop glasba zasedbe Mazzy Star
© www.hopesandoval.com

Razlika je le, da je sedaj postalo bolj ali manj jasno, da so bile tiste romantične sanje le iluzija. Toda ob glasbi, ki te v hipu posrka v svoj zapeljivi, topli, eterični svet, razmišljanje o neprijazni realnosti niti nima kaj iskati. Zanj tam preprosto ni prostora. Pa to ne pomeni, da si dvojec zatiska oči in v greznici sadi rožice. Ne. Zna pa iz manj prijetnih življenjskih izkušenj ustvariti preprosto čudovite, tudi protislovne pesmi. Ni naključje, da so se v preteklosti znašle v filmih takih auteurjev, kot so Bernardo Bertolucci, Paul Verhoeven, Guy Ritchie pa v Sopranovih in še veliko kultnih serijah in filmih. Presenetljivo je Mazzy Star kljub temu in dejstvu, da se je skladba Fade into You leta 1994 povzpela celo na osrednji lestvici najbolj vročih singlov v ZDA in VB, vsaj zunaj L. A.-ja ostala širši publiki razmeroma neznana zasedba. Verjetno načrtno, saj sta se njena osrednja člana, pevka, multiinstrumentalistka in avtorica besedil Hope Sandoval ter multiinstrumentalist in skladatelj David Roback, vsa leta izogibala medijem. Zato tudi novi album, prvi po sedemnajstih letih, ni naletel na podoben pomp, kot je januarja pričakal vrnitev kultnih shoegazerjev My Bloody Valentine. Pri snemanju plošče je poleg skoraj vseh nekdanjih članov zasedbe sodeloval tudi MBV-jev soustanovitelj Colm Ó Cíosóig in podobno kot MBV tudi Mazzy Star ostaja zvest svojemu izrazu, s katerim je v devetdesetih letih očaral legijo zapriseženih fenov. Ta je pač tako izviren in hkrati brezčasen, da bi bilo kakršnokoli poizumljanje norost. Tu so še vedno (paisley undergroundovska) rockovska psihedeličnost, posthipijevska opojnost, bluesovska melanholičnost, pop zasanjanost in seveda Hope s svojim omamnim, ganljivim glasom. Tistim glasom, ki je v glasnike generacije med drugim pomagal povzdigniti zasedbe Massive Attack, Air, Death in Vegas in Chemical Brothers. Za nameček so nove skladbe bolj zrele, hkrati pa je med njimi kar nekaj takih, ki jih brez zadržkov lahko razglasimo za najlepše dosežke zasedbe Mazzy Star. Plošča Seasons of Your Day je zato morda celo letošnje najlepše diskografsko presenečenje, je pa res, da bo nagovorila predvsem poslušalca, ki se ji bo pripravljen odpreti. Boljšega dokaza, da se še dela odlična pop glasba, ne boste našli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.