Max Modic

, 15:15  |  Politika

Kadrovske menjave v vodstvu ZZB

Janez Stanovnik odstopil s funkcije predsednika zveze borcev

Janez Stanovnik je danes iz zdravstvenih razlogov predčasno odstopil s funkcije.

Janez Stanovnik je danes iz zdravstvenih razlogov predčasno odstopil s funkcije.
© Matej Leskovšek

Predsednik Zveze združenj borcev(ZZB)za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik je danes iz zdravstvenih razlogov predčasno odstopil s funkcije, so po današnji seji predsedstva sporočili iz zveze. »Predsedstvo je s polnim razumevanjem sprejelo izjavo predsednika Zveze tovariša Janeza Stanovnika, da iz zdravstvenih razlogov ne more več opravljati funkcijo predsednika Zveze,« so zapisali.

Predsedstvo je Glavnemu odboru ob tem predlagalo, naj predlog o razrešitvi Stanovnika sprejme, na njegovo mesto za čas do izteka mandata izvoli Tita Turnška, Stanovnika pa imenuje za častnega predsednika, »v znak velikega spoštovanja in priznanja za njegovo dolgoletno uspešno vodenje zveze«. Glavnemu odboru so v predsedstvu še predlagali, naj funkcijo predsednika zveze do 29. septembra 2015, ko bi se Stanovniku iztekel mandat, opravlja Tit Turnšek. Kot so še zapisali v zvezi, bi bilo treba novega predsednika izvoliti iz vrst najaktivnejših sedanjih članov, ki »so v zvezi in v javnosti doslej nesporno izpovedovali popolno privrženost vrednotam narodnoosvobodilnega boja«.

Predsedstvo je na seji razpravljalo tudi o stanju v slovenski družbi in državi. »Ekonomska kriza je težko prizadela Slovenijo, ki je pretežno 'eksportna ekonomija'. Čeprav se izvoz še vedno povečuje in obsega več kot polovico proizvodnega BDP in prav tako zunanjetrgovinski presežek, podedovani strukturni problemi – gradbeništvo, tekstilna, lesna in predelovalna industrija itd. – predvsem pa bančni sektor preprečujejo oživljanje gospodarstva,« so zapisali v izjavi za javnost. »To postavlja pred vlado, ki je vezana na direktive Komisije EU, težke naloge. Te je mogoče reševati samo ob politični stabilnosti v državi. Žal to, kar je jasno vsem državljanom, očitno ni jasno nekaterim delom in posameznikom slovenske politične elite na ključnih položajih političnega odločanja.«

Predsedstvo je tudi najodločneje obsodilo »rušilno negativistično strategijo skrajnega dela opozicije – katastrofično prikazovanje gospodarske situacije in hlapčevsko pozivanje tuje intervencije, interpelacije in preračunljivega izčrpavanja delovne energije ključnih ministrov, itd. – kakor tudi predpostavljanje osebnega dostojanstva pred javno koristijo nekaterih ključnih osebnosti v vladajoči stranki«. Kot so zapisali v izjavi po seji, po njihovi oceni »politična stabilizacija zahteva odgovorno ravnanje vseh udeležencev zakonodajne oblasti – vlade in opozicije. Koristi skupne države moramo postaviti pred parcialne interese strank ali celo posameznikov«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.