Klemen Košak

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Družba

Nogometaši proti barbarom?

Nogometna zveza predstavlja Norvežane kot oborožene Vikinge

Napad slovenskega nogometaša na mračnega barbarskega Vikinga

Napad slovenskega nogometaša na mračnega barbarskega Vikinga
© Uroš Abram

V petek, 11. oktobra, slovenska nogometna reprezentanca v Mariboru igra pomembno tekmo z Norveško v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Braziliji. Nogometna zveza Slovenije si želi na stadion v Ljudskem vrtu privabiti čim več navijačev, za to si prizadeva tudi z oglasi, na katerih trenutno najbolje razpoloženi slovenski reprezentant, vezist Kevin Kampl, preigrava moškega, oblečenega v opravo, kakršno so v srednjem veku nosili Vikingi, ter oboroženega z mečem in s ščitom.

Pri nogometni zvezi so veseli, da smo novinarji opazili ta oglas, »saj je tako dosegel svoj namen oglaševanja tekme«. Pojasnili so, da so že pred prijateljsko tekmo z ZDA leta 2011 začeli uporabljati prepoznavne simbole držav nasprotnikov. Zdaj so presodili, da »je bojevnik eden izmed prepoznavnih simbolov Norveške, čeprav drži, da bi podobno lahko rekli tudi za Islandijo, Dansko ali Švedsko. Ravno zato nismo nikjer uporabili besede Viking, četudi se norveški navijači v različnih športih poistovetijo prav z njimi. Tudi norveški nogometni klub iz Stavangerja, osemkratni državni prvak, se imenuje Viking FK.«

Nogometni klub iz Stavangerja ima na dveh izdelkih, ki jih ponuja prek spletne strani, res podobo Vikinga: na spodnjih hlačah in posteljnini. A častnemu norveškemu konzulu v Ljubljani Mirjanu Kuhlju se zdi oglas nogometne zveze vseeno neprimeren. »Norveška je miroljubna država in v športu ali drugače se nikoli ne predstavlja na tak način.«

Ko je nogometna zveza oglaševala tekmo med Slovenijo in ZDA v ljubljanskih Stožicah, je na plakatu upodobila newyorški Kip svobode, grafično predelan tako, da je brcal žogo in je imel na sebi slovenski nogometni dres. Za promocijo tekme s Švico je na oglasih slovenski branilec Boštjan Cesar brcal žogo v luknje ogromnega ementalskega sira. Verjetno od tega res ni velik preskok do upodabljanja norveških nogometašev kot Vikingov. Seveda če ne upoštevamo, da najnovejši oglas prikazuje športno igrišče kot prizorišče nasilnega spopada, nasprotnike pa kot barbare.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.