Marjan Horvat

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Svet

Vsakemu 2000 evrov!

Pobudniki referenduma za UTD v Švici izročili podpise

Dež kovancev pred švicarskim parlamentom

Dež kovancev pred švicarskim parlamentom
© Flickr, Hans-Joerg Walter

Zdaj je že jasno. Švica bo imela, poznavalci menijo, da med letoma 2014 in 2018, referendum o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD). Četrtega oktobra so pobudniki uvedbe UTD, združeni v Generaciji za temeljni dohodek, pristojni parlamentarni službi izročili več kot sto tisoč podpisov za uvedbo tega dohodka, dovolj za razpis referenduma. Pri tem so pred zveznim parlamentom v Bernu s tovornjaka demonstrativno stresli še osem milijonov kovancev po pet centov. Enega za vsakega švicarskega državljana oziroma državljanko.

UTD bi po njihovem predlogu znašal 2500 švicarskih frankov na mesec (nekaj več kot 2000 evrov), otrokom pa bi pripadal znesek 625 švicarskih frankov (510 evrov). Mesečni UTD znaša toliko kot socialna podpora, švicarska povprečna plača pa je okrog 4500 evrov. Za UTD bi država iz proračuna preusmerila 137 milijard evrov, ki so bili doslej namenjeni za socialne transferje, 23 milijard evrov pa bi pridobili z novimi davki na dohodek in premoženje ter z obdavčitvijo potrošnje in finančnih transakcij.

Na spletni strani švicarske organizacije BIEN (švicarske podružnice svetovne organizacije za UTD) izvemo, da gre pravzaprav za spremembo 110. člena švicarske ustave, s katerim naj bi določili, da »konfederacija zagotavlja uveljavitev brezpogojnega temeljnega dohodka«, da »temeljni dohodek omogoča ljudem dostojanstveno življenje in udeležbo v javnem življenju« in da bo ustava z »zakonom določila način financiranja in višino UTD«. Pobudniki referenduma o UTD pravijo, da se z njegovo uvedbo »nihče ne bo več počutil stigmatiziran zaradi slabega socialnega položaja. To je temeljna razlika v primerjavi s sedanjim sistemom socialne varnosti«. Po njihovem je UTD nujen, ker je »postala brezposelnost sistemska posledica racionalizacije in politike podjetij, ki se ženejo zgolj za dobičkom«. Sicer pa se pobudniki referenduma zavzemajo za brezpogojni UTD, prejemali naj bi ga vsi, bogati in revni, njegova višina pa naj bi »zadostovala za zadovoljevanje osnovnih potreb in vsakomur omogočala udeležbo v družbenem življenju«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.