Bernard Nežmah

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Knjiga

Jörg Baberowski in Anselm Doering-Manteuffel: Red in teror

Celjska Mohorjeva družba, Ljubljana 2013, 23 €

+ + + +

Ekscesi nasilja in uničevanja pod nacizmom in stalinizmom.

Primerjava nacizma in stalinizma je na Slovenskem tihi znanstveni tabu. O tej tematiki izdana dela kot prvo postavljajo, da je nacizem absolutno večje zlo. Nemška profesorja zgodovine zastavita drugače: kaj druži ti vladavini?

Oboji, nacisti in stalinisti, so verjeli v superiornost svojega družbenega reda in brezobzirno preganjali različnost in iztrebljali drugačne. Nacisti so jih imenovali barbari in podljudje, stalinisti sovražniki ljudstva in izdajalci.

Avtorja jemljeta za primerjalno obdobje čas od prve in do konca druge svetovne vojne, delo pa opirata na številne dogodke, ki običajno ne sestavljajo korpusa splošne zgodovine. Tako je početje nemških prostovoljnih enot »Freikorps«, ki so v letih 1918 morile in uničevale po Rusiji, računajoč, da postanejo Landsknechti osvojenih območij, njihovi člani pa so kasneje tvorili NSDAP. A nacistične deportacije in pobijanje Judov, Poljakov, Ciganov so dobili paralelo v Stalinovih pobojih baltskih in poljskih elit, deportaciji skoraj 300 tisoč Judov in Poljakov iz okupirane Poljske med letoma 1939 in 1941 (!), pred tem pa že v tridesetih letih v množičnih izgonih obmejnih narodov Fincev, Korejcev, Estoncev, Kozakov, Kurdov etc. v sovjetsko notranjost, kjer jih je zdesetkala množična smrt. A ta preganjanja »sovražnih narodov« so se nadaljevala tudi po vojaški zmagi – pol milijona Čečenov in Ingušev so izgnali z že osvobojenega ozemlja v zadnjem letu vojne.

Knjiga, ki niza in vzporeja bestialnosti režimov, katerih značilnost je bila odsotnost idejnega in pravnega reda, ki bi drugačnim in različnim dopuščal pravico biti in živeti kot del družbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.