Boštjan Napotnik

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Konzum

Neapeljski čarter

Bufalaf, Medno

  • ocena: 4 / 5

Pica D.O.C.

Pica D.O.C.

Špageti alla nerano

Špageti alla nerano

Pizzeria-ristorante Bufalaf
Medno 54
Tel.: 05 992 42 65
www.bufalaf.si
Ogenj v neapeljski krušni peči in pod piskri za pašto od torka do četrtka gori od 12. do 22. ure, od petka do nedelje potegnejo do 23. ure, ob ponedeljkih pa počivajo.

Fino:
pizza, še posebej D.O.C.
testenine, še posebej alla nerano

Ne tako fino:
preveč pečen florentinec

Pice in pašte v priljubljanskem neapeljskem zatočišču stanejo od šest do sedem evrov.

Ob obisku kakšne ljubke in z okusno ter preprosto košto opremljene oštarije v Italiji je skorajda ni druge ideje, ki bi šinila v ambiciozno osrednjeslovensko podjetniško glavo, kot je ta, da bi bilo kaj takega dobro odpreti tudi doma. In odpirajo gostilnice, špagetarijice, picerijice in ostale kvaziitalijanske pomanjševalnice, ki zgrešijo že v osnovni premisi kuhanja po laško in se že nabave sestavin namesto s kakovostnim lotijo z maržno-računskim vatlom. Konzumova agencija za promocijo avtohtonosti se je zato odločila, da prisluhne zanesljivim doušnikom, ki so jo v želji po proper italijanski pici in pašti usmerjali v – ja, tudi nam se je zdelo čudno – Medno. V tamkajšnji hotel so se namreč naselili čisto pravi neapeljski pobje, ki se redno vozijo v rodno pristanišče in od tam dovažajo kravje in bivolje mocarele, skamorco, pomidore, baziliko, moko in vseh sort pašte.

Potem to po laških/napoletanskih šegah dodelajo v izjemno košto. Za stresni test je Konzumova ekspedicija naročila minimalistično, le s pelati, češnjevci, bivoljo mocarelo, ščepom bazilike in kapljo olivnega olja obloženo pico D.O.C., na kateri so vse sestavine skupaj in vsaka posebej zažigale na polno, posebne omembe pa sta vredna tanko in hrustljavo (pa ne pretrdo) testo z velikimi luknjami ob robu ter popolnoma frišna in neprekosljivo kremasta in sladka mocarela. Na hrbtu smo ležali tudi med mletjem mocarele v vozičku, kot se imenuje hrustljavo ocvrt mini sendviček, v katerem se med dve rezini kruha vstavljena mocarela najprej lepo stali, nato pa zabavno vleče. In že smo odobravajoče godli naprej, kaj drugega nam ob kolekciji testenin niti ni preostalo. Pravoverna, svilnato-sočna in lepo opoprana karbonara; drobni mehki njoki, vloženi v nedolžno bazilično-paradižnikovo salso; zanimiva, sočna in dišeča kombinacija raznoobličnih kratkih testenin, krompirja in dimljene mocarele; pa špageti alla nerano z na maslu popečenimi bučkami, odišavljeni z baziliko in meto ter okronani z dimljeno skamorco. Vse vrhunsko in brez pripomb. Brez teh je ni odnesel le florentinec, ki smo ga naročili na prigovarjanje pozornega in ustrežljivega šefa sale. Meso je bilo sicer res dobro in lepo uležano, a kaj ko je na vročem odsedelo precej več, kot bi bilo treba za naročeno srednjo stopnjo. A smo se hitro potolažili ob klasično italijanskih torticah/pitah, ki so videti kot nekaj dolgočasno suhobnega, v ustih pa eksplodirajo v fešto okusov. Bravi, ragazzi Napoletani!