Anže Tomić

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Družba

Trajnostni telefon iz lego kock

Phonebloks je sicer rahlo utopičen, a vendarle koncept, ki poskuša rešiti problem elektronskih odpadkov.

Osrednja ideja telefona Phonebloks je poljubna zamenjava posameznih komponent, ki so v današnjih telefonih nerazdružljivo povezane.

Osrednja ideja telefona Phonebloks je poljubna zamenjava posameznih komponent, ki so v današnjih telefonih nerazdružljivo povezane.

Izdelki zabavne elektronike nas spremljajo že nekaj desetletij, a pred mobilnim telefonom se nobeden od njih ni tako močno zasidral v naša življenja. Odnos med človekom in njegovim telefonom se iz leta v leto poglablja, saj je na pametnih telefonih shranjenih vse več osebnih, za nas pomembnih podatkov. K tesnejšemu osebnemu odnosu z našim telefonom prispevajo slike, videoposnetki, sms-sporočila in vsa preostala komunikacija, ki jo omogočajo pametne naprave. Možnosti za navezanost na steklo in elektroniko v našem žepu so idealne, ljudi, ki so svojo napravo pripravljeni obdržati več kot dve leti, pa je zelo malo. Krivcev za to je več in na prvem mestu je način prodaje teh naprav.

Telefoni so se v roke večine kupcev prebili skozi sistem subvencioniranja, ki ga ponujajo mobilni operaterji v zameno za nekajletno zvestobo v obliki naročnine. Obdobje vezave traja povprečno dve leti, in ko omenjeni rok poteče, nam je spet na voljo poceni novejši telefon. Za število izdelanih telefonov je kriv tudi napredek tehnologije, ki narekuje nenehne izboljšave in proiz-

vajalce žene v ostro tekmo za prvo mesto. Dejstvo, da takšen sistem za sabo potegne poplavo starejših naprav, ki prehitro romajo na smetišča, tako ni presenečenje. Uničujoči vpliv kovin in plastike na okolje pa je vsaj na Zahodu že dobro znana stvarnost.

Paradoks navezanosti na telefone in naša brezkompromisna pripravljenost na njihovo menjavo sta rdeča nit koncepta Phonebloks, ki je v zadnjih petih tednih na YouTubu zbral več kot petnajst milijonov ogledov. Gre za na videz preprosto idejo o matični plošči z luknjami, v katere nato poljubno priklapljamo želene komponente. Telefon si tako lahko po zgledu lego kock sestavimo sami, saj je od nas odvisno, katerim komponentam bomo dali prednost. Tisti, ki radi slikajo, bodo največ prostora v telefonu namenili kocki s fotoaparatom, starejši bi potrebovali kocko z močnejšim zvočnikom, avdiofili bi lahko na telefon priklopili čim večjo shrambo.

Po dobrih petih tednih je Phonebloks že dosegel 850 tisoč ljudi, cilj, ki si ga je zastavil nizozemski oblikovalec in avtor ideje Dave Hakkens.

Možnosti je veliko in Phonebloks se predstavlja kot odprta platforma, na kateri bi se konkurenca vzpostavljala tudi med samimi kockami. Tako bi za kocko s fotoaparatom lahko izbirali med Nikonom, Canonom in Sonyjem, za naš zvočnik pa bi se potegovali Panasonic, Bose in Bang & Olufsen. Vse kocke bi povezovala matična plošča, ki bi imela na eni strani zamenljiv zaslon, na drugi pa bi, ne glede na postavitev elementov, povezovala celoten sistem. Phonebloks s kockami poskuša preprečiti, da bi zavrgli celotno napravo. Če bi telefon postal prepočasen, bi zamenjali le kocko s procesorjem in že bi imeli hitrejši aparat. Tako bi zmanjšali število škodljivih odpadkov, saj bi se ob vsaki menjavi kocke stran vrgla le tista, ki bi jo zamenjala nova.

Phonebloks je narejen po vzoru družbe za zbiranje denarja Kickstarter, ki od podpornikov zahteva le njihov glas na internetu. Stran Phonebloks.com vse, ki bi koncept podprli, poziva k skupnemu spletnemu vzkliku 29. oktobra. V ta namen uporablja storitev Thunderclap.it, ki je narejena prav za organizacijo skupnih akcij opozarjanja na spletu. Konec oktobra bodo vsi, ki so na Thunderclap.it izrazili svojo podporo, na svojem Twitter, Facebook ali Tumblr profilu objavili povezavo na spletno stran Phonebloks.com in svetu pokazali, da podpirajo idejo. Tako naj bi podjetjem v industriji mobilnih telefonov pokazali, da za takšno rešitev med potrošniki na trgu obstaja precejšnje zanimanje. Po dobrih petih tednih je Phonebloks že dosegel 850 tisoč ljudi, cilj, ki si ga je zastavil nizozemski oblikovalec in avtor ideje Dave Hakkens. Kaj točno pomeni številka 750 tisoč, je sicer težko reči, saj je bilo treba v izraz podpore le nekajkrat klikniti, a gre za visoko številko, ki daje vedeti, da ljudem ni vseeno, da se na smetiščih znajde toliko zavržene elektronike.

Phonebloks to vprašanje rešuje na eleganten način, a se vidi, da ideja prihaja izpod rok oblikovalca, saj na kar nekaj točkah zgladi ostre robove in omejitve fizike. Današnji proizvajalci telefonov vse komponente lepijo na en čip in s tem zmanjšajo razdalje ter predvsem olajšajo komunikacijo med različnimi deli elektronike. Vsega sposobna matična plošča Phonebloks zato deluje znanstvenofantastično, saj obstajajo le zametki tehnologij, ki bi omogočali kaj podobnega. Phonebloks je koncept, ki ima z realnimi možnostmi za obstoj bolj malo skupnega, vendar je s pravim vzgibom, dobro spletno predstavitvijo in številom podpornikov pokazal, da se vsaj del potrošnikov zabavne elektronike zaveda problema odpadkov te industrije. Pravih odgovorov, kako rešiti ta problem, še ni, a projekti, kot je Phonebloks, kažejo na zametke potrošniške zavesti, ki bo težave z odpadki vsaj pripravljena reševati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.