Anže Tomić

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Družba

Trajnostni telefon iz lego kock

Phonebloks je sicer rahlo utopičen, a vendarle koncept, ki poskuša rešiti problem elektronskih odpadkov.

Osrednja ideja telefona Phonebloks je poljubna zamenjava posameznih komponent, ki so v današnjih telefonih nerazdružljivo povezane.

Osrednja ideja telefona Phonebloks je poljubna zamenjava posameznih komponent, ki so v današnjih telefonih nerazdružljivo povezane.

Izdelki zabavne elektronike nas spremljajo že nekaj desetletij, a pred mobilnim telefonom se nobeden od njih ni tako močno zasidral v naša življenja. Odnos med človekom in njegovim telefonom se iz leta v leto poglablja, saj je na pametnih telefonih shranjenih vse več osebnih, za nas pomembnih podatkov. K tesnejšemu osebnemu odnosu z našim telefonom prispevajo slike, videoposnetki, sms-sporočila in vsa preostala komunikacija, ki jo omogočajo pametne naprave. Možnosti za navezanost na steklo in elektroniko v našem žepu so idealne, ljudi, ki so svojo napravo pripravljeni obdržati več kot dve leti, pa je zelo malo. Krivcev za to je več in na prvem mestu je način prodaje teh naprav.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.