Borut Mekina

18. 10. 2013  |  Mladina 42  |  Politika

Med prijatelji

Janko Medja je že »oproščen«

Kriv ali nedolžen – Janko Medja

Kriv ali nedolžen – Janko Medja
© Borut Krajnc

Čeprav je predsednik uprave NLB Janko Medja v predkazenskem postopku, ker je osumljen, da je kot član uprave banke Unicredit zlorabil notranje informacije, to menedžerskega razsodišča ni odvrnilo, da Medje ne bi že vnaprej razglasilo za nedolžnega. »Častno razsodišče je na podlagi v tem trenutku znanih dejstev in pojasnil Medje razsodilo, da ni mogoče ugotoviti odstopanj od načel Kodeksa etike, ki managerjem narekuje profesionalno, etično ravnanje,« so sporočili iz združenja, kjer so Medji leta 2011 podelili naslov »mladi manager leta«.

Vsa razsodišča ne ravnajo tako. Eno izmed najbolj znanih je Novinarsko častno razsodišče (NČR). Njegova predsednica, novinarka Dnevnika Ranka Ivelja, pravi, da v takšnih primerih razsojanje »zamrznejo«. Če razsodišče izve ali ugotovi, da enak postopek teče pred rednimi sodišči, o vprašanju praviloma razsodi, »nato pa razsodbo oziroma stališče ’zamrznemo’, se pravi razsodbe oziroma stališča ne objavimo do pravnomočne sodbe sodišča, saj ne želimo prejudicirati sodbe sodišča oziroma kakorkoli vplivati nanj.« V Združenju Manager so ravnali nasprotno.

Sonja Šmuc, izvršna direktorica Združenja Manager, pravi, da njihovo častno razsodišče pozorno spremlja pravosodne postopke, pri čemer svoj kodeks etike razume kot »višji standard ravnanja od samih zakonskih določb«. V nasprotju z Novinarskim častnim razsodiščem želijo biti »aktualni« in zaradi tega sprejemajo tudi »tveganje, ki izhaja iz oblikovanja lastne presoje še pred končnim sklepom sodišča«. Četudi so razsodišča navadno ustanovljena zaradi samoregulacije, torej neke vrste samokritike, to menedžerskega razsodišča ni odvrnilo od »napada« na pravosodne postopke. Po mnenju razsodišča se v Medjevem primeru ni mogoče izogniti vtisu, »da je bil znotraj možnih ukrepov za preverjanje obtožb, podanih v anonimni prijavi, v konkretnem primeru uporabljen nesorazmerno močan, tako rekoč skrajen postopek«.

Razsodišče vodi Vojko Čok, eden izmed njegovih štirih članov pa je tudi kolega Medje, generalni sekretar NLB Jurij Giacomelli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.