Peter Petrovčič

18. 10. 2013  |  Mladina 42  |  Politika

Proti splavu tudi v šoli

Starši slovenskih otrok v Evropski šoli v Bruslju pozvani, naj podpišejo pobudo za prepoved splava

Sta dve celici res že človek? (logotip peticije Eden izmed nas)

Sta dve celici res že človek? (logotip peticije Eden izmed nas)
© www.oneofus.eu

Evropski poslanec NSi Lojze Peterle sodi v zelo specifično, marsikdo bi rekel skrajno skupino evropskih poslancev, ki so pred časom združili moči z neko drugo skrajno skupino, z nasprotniki pravice do splava. Odtlej širom po Evropi oznanjajo glas pravice do življenja, kot se temu lepo reče. Tudi po šolah. Tokrat gre za akcijo zbiranja milijona podpisov za evropsko pobudo »Eden izmed nas«, s katero želijo na ravni Evropske unije »preprečiti financiranje dejavnosti, ki vodijo v uničenje človeških zarodkov, zlasti na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja«. V praksi gre za popolno prepoved pravice do splava oziroma pravice do svobodne izbire na področju reproduktivnega zdravja.

S pobudo je sicer mogoče evropsko komisijo prisiliti v razpravo, ne pa v sprejetje predlagane zakonodaje. Pobudnikom kaže dobro, potrebnih milijon podpisov so že presegli, v Sloveniji pa manjka še približno tretjina od zahtevanih 6000 podpisov. Tudi zato je Lojze Peterle pred dnevi poslal elektronsko pošto, v kateri prosi za podpis pobude. Dobil jo je tudi učitelj slovenščine na Evropski šoli v Bruslju Vladimir Donaj in jo preposlal staršem slovenskih otrok, ki obiskujejo to šolo. O pobudi je obenem napovedal tudi debato na roditeljskem sestanku, a so ga nekateri starši prepričali, da se to ne spodobi.

Čeprav gre za projekt, ki je usmerjen v zmanjševanje že doseženih standardov, je kot evropska pobuda legitimen. Tudi če vanj intimno verjame učitelj, ni narobe. Težava je, če uporabi svoj položaj (in to, da ima naslove staršev) za promocijo nekega projekta, v katerega verjame. Donaj pojasnjuje, da je pobudo prejel prek enega od staršev in jo preposlal v vednost drugim, »kot je to v navadi tudi ob drugih informacijah in pobudah. Menim, da je prav, da so ljudje obveščeni, in nič drugega. Sam nisem z ničimer skušal vplivati na nobenega izmed staršev, ker je to stvar njihove osebne odločitve. To svoje stališče sem nedvoumno izrazil na roditeljskem sestanku ta teden.«

Njegova odločitev za ali proti v tem primeru, pravi, je njegova »osebna stvar in je nisem dolžan razkrivati nikomur«. Drži, gre za intimna in družbeno občutljiva vprašanja, ki ne sodijo na roditeljske sestanke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • mag. Dragica Novak Štokelj, predstavnica staršev slovenskih otrok na sekundarni stopnji, Bruselj

    Proti splavu tudi v šoli

    Spoštovani gospod Peter Petrovčič, Več