Peter Petrovčič

 |  Mladina 42  |  Družba

»Prasci komunistični«, »belouške izdajalske«

Sodišče za človekove pravice v primeru estonskega portala odločilo, da so spletni portali odgovorni za žaljive anonimne komentarje

Stavba evropskega sodišča za človekove pravice

Stavba evropskega sodišča za človekove pravice
© Borut Krajnc

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru največjega estonskega novičarskega spletnega portala odločilo, da je upravljavec spletnega portala odgovoren za anonimne spletne komentarje, če so ti žaljivi, vsebujejo grožnje, sovražni govor … Čeprav gre za zmago kapitala (estonskega ladjarja) nad spletnim portalom, močnejšega nad šibkejšim, to ni bistveno. Odločitev sodišča je eden izmed korakov k vzpostavljanju odgovornosti za zapisano na spletu.

Estonski sodni sistem na čelu z vrhovnim sodiščem je estonski spletni portal Delfi oglobil zaradi žaljivih komentarjev pod enim od člankov. In to čeprav je portal omogočal brisanje komentarjev, ki so jih uporabniki označili za žaljive, čeprav je onemogočal objavo komentarjev, ki so vsebovali prostaške besede, in hkrati žrtvam žaljivega govora omogočal zahtevo po brisanju komentarja. Evropsko sodišče je zgolj potrdilo, da vse to spletnega portala ne odvezuje odgovornosti za komentarje, ki jih pišejo bralci. Poseg estonskega sodišča v svobodo govora ni bil nesorazmeren.

Svoboda govora je v vrhu hierarhije človekovih pravic, je bistvena sestavina demokracije. A kot velika večina pravic tudi ta ni absolutna. Zunaj spleta že ne. Evropsko sodišče pa zdaj briše mejo med žaljivimi izjavami, izrečenimi v živo, in tistimi, anonimno zapisanimi na spletu.

Ta meja je namreč umetna. Če je sankcioniran izrečeni žaljivi govor, potem bi moral biti tudi zapisani. Če je na spletu sankcioniran žaljivi govor znanih in izsledljivih avtorjev, bi to moralo veljati tudi za anonimne. Še posebej, ker anonimnost omogoča veliko »svobode« in ker gre za žaljive zapise, ki so lahko dosegljivi široki javnosti. Splet pač omogoča komunikacijo brez konfrontacije, omogoča žaljive zapise brez neposredne zaskrbljenosti za posledice.

Na spletu sicer velja, da vsaj načeloma vsak odgovarja za svoje besede. A odgovornost za besede anonimnih komentarjev bodo nosili lastniki oziroma upravljavci spletnih strani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.