Marjan Horvat

 |  Mladina 42  |  Svet

»Demokracija in pika!«

V Španiji iz gibanja indignadov nastaja Stranka X

Je drugačna demokracija utopija ali obljuba?

Je drugačna demokracija utopija ali obljuba?
© Facebook, Partidio X

»Srečno 2013! Letos bomo resetirali sistem.« To je bil prvi tvit, ki ga je poslala Stranka X (Stranka prihodnosti). Kmalu zatem je na spletu objavila video, ki prikazuje zakrita moškega in žensko, ki v futuristični sobi napovesta »tiskovno konferenco iz prihodnosti«. V govorih se zavzemata za »neposredno demokracijo« in »transparentnost vladanja«. Skupaj pribijeta: »Demokracija in pika!« Stranka X se je prejšnji teden v Madridu, Zaragozi, Palmi, Malagi, Granadi in Sevilli predstavila španski javnosti. Njeni člani so mladi, ki želijo odstaviti sedanjo politično elito in pretrgati kontinuiteto vladanja Socialistične stranke (PSOE) in Ljudske stranke (PP), ki se od leta 1977 izmenjujeta na oblasti. »Smo državljani, ki hočemo spremeniti zgodovino, smo tisto nepredvidljivo, spremenljivka, ki bo vse spremenila,« je v Madridu dejal njihov predstavnik Armando.

Zavzemajo se za neposredno demokracijo ob pomoči štirih mehanizmov: transparentnosti (ta je po njihovem bistvo demokracije), zagotavljanja zakonodajne in izvršilne oblasti državljanov z wikivlado (soudeležba državljanov pri oblikovanju zakonodaje), zavezujočih referendumov (po švicarskem modelu predlagajo tri vrste referendumov: fakultativnega, obveznega in na zahtevo odstotka državljanov) in »pravice do realnega in permanentnega glasovanja«. V njihovi (futuristični) viziji bi imel vsak državljan prek spleta možnost glasovati o slehernem zakonu, ki je v parlamentarni obravnavi.

Stranka X zagotovo pluje z vetrom protestnega nezadovoljstva Špancev. Toda hkrati je treba premisliti tudi o besedah Jonathana Blitzerja, ki je v blogu na spletnih straneh New York Timesa zapisal, da je stranka s svojimi zahtevami, navkljub avri futurizma, retrogradna. »Ko so indignadi prvič zavzeli ulice, je bilo na njihovih transparentih vedno znova opaziti podobo peščene ure, kakršna se pojavi, ko zamrzne računalnik. Zraven nje je bilo vprašanje: ’Bi radi resetirali sistem?’ Zdaj, skoraj dve leti pozneje, je šala zastarela. Vse, celo protestniško gibanje, je zamrznilo v času.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.