Urša Marn

 |  Mladina 42  |  Politika

Preštevanje po Janševo

Katera vlada je ustvarila več novih delovnih mest?

© Borut Krajnc

Nekdanji predsednik vlade Janez Janša rad tvita. Minuli teden je javnost obvestil, da je »nov račun za virantovanje zajeten«. Registrirana brezposelnost naj bi bila v pičlih štirinajstih dneh naglo narasla. Konec septembra je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 114.669 brezposelnih, le dva tedna pozneje pa že 118.240 ali skoraj štiri tisoč več. Janša zavaja (kar pa ne pomeni, da prevelika brezposelnost v Sloveniji ni problem). Zavod za zaposlovanje na spletni strani vsak dan objavi tekoči podatek o številu registriranih brezposelnih. Številka, na katero se sklicuje Janša, je neuradna, le orientacijska.

V prvih dneh posameznega meseca je na zavodu navadno več novih prijav brezposelnih, odjave pa usklajujejo vsak teden ali ob koncu meseca, z zakasnitvijo. Zaradi tega se neuradna številka ob koncu meseca precej razlikuje od uradne. Ni pa to edini poskus zavajanja. V oddaji Tarča na TV Slovenija se je Janša hvalil, da je bila njegova vlada pri ustvarjanju novih delovnih mest izjemno uspešna, saj naj bi bila ustvarila kar 150 tisoč več delovnih mest kot vladi Boruta Pahorja in Alenke Bratušek. Ali res?

Statistični urad podatkov ne spremlja na tak način, da bi lahko vedeli, katera delovna mesta so na novo ustvarjena. Torej niti Janša ne more vedeti, koliko delovnih mest je na novo ustvarila njegova ali katerakoli druga vlada. Edini podatki, po katerih se je mogoče orientirati, so podatki o številu zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju. Ti pa kažejo, da se število delovnih mest v zasebnem sektorju že vse od izbruha krize naglo zmanjšuje.

Če smo še bolj neposredni: število zaposlenih se je zmanjševalo v mandatu Pahorjeve vlade in tudi v mandatu Janševe vlade, prav tako pa se zmanjšuje zdaj, ko vlado vodi Alenka Bratušek. Od novembra 2008 do februarja lani, ko je vladala Pahorjeva ekipa, se je število zaposlenih v zasebnem sektorju zmanjšalo za dobrih 71 tisoč, od februarja lani do marca letos, ko je vladala Janševa ekipa, pa za dobrih 14.500. Resda so delovna mesta v gospodarstvu pod Pahorjem kopnela hitreje, toda to še ne pomeni, da je Janševa vlada ustvarila nova.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.