Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

25. 10. 2013  |  Mladina 43  |  Pamflet

Sanje o utišanih novinarskih zvonovih

Dežela kratkega spomina

Slovesnost podpisa nekaj deset milijonov državne pomoči podjetju »Revoz« je potekala optimistično, minister Janko Stepišnik je zbranim razigrano pripovedoval, koliko novih delovnih mest bo prinesel razmah proizvodnje v tovarni avtomobilov. Toda, bolj ko so novinarske kamere beležile dogodek, bolj je ta postajal klavrn. Na enostavna novinarska vprašanja minister ni vedel odgovorov, ki jih je iskal v papirjih, njegova angleščina pa je bila na ravni osnovnošolca, kar je na svoj način pikro pripomnila celo POP TV.

V 21. stoletju, ko se je svet države razširil na Evropsko unijo, bi pričakovali, da se vladni aparat vsaj kolikor toliko spodobno pogovarja s partnerji tudi v tujih jezikih.

Vsekakor še ena slika nekompetentnega ministra, ki je padel z neba, točneje iz Jankovićeve kadrovske vreče. Je opozicija že vložila interpelacijo zoper njega? Nak, pred njim je za tarčo postavila policijskega ministra Gregorja Viranta. Seveda je to stvar njene presoje, toda vodja DL se je doslej izkazal s tem, da je kompetenten na svojem področju. Njegov predlog o ukinitvi števila občin je resda korak v smeri centralizacije, a to je zaenkrat le politična ideja. Definitivno mu je očitati poceni letalske karte, ki mu jih je naklonil državni letalski prevoznik, toda o tem še nismo slišali korupcijske ocene. Šef KPK Goran Klemenčič, ki je drugače vnet preiskovalec tovrstnih rabot, njegovega primera kot da noče razrešiti. Resen problem, ki diskreditira KPK kot najbolj svetniško institucijo. Sveti sedež, se pravi Vatikan postaja s papežem Frančiškom zgled ažurnosti, saj je zapravljivega nemškega škofa v hipu odstavil.

A opozicijske stranke bi ravnale bolj državotvorno, ko bi interpelacijski niz začele z ministri, ki evidentno niso kos svoji funkciji. V rokah gospodarskega ministra je namreč prihodnost gospodarstva. Bi našli državljana, ki bi prepustil svoje prihranke gospodu Stepišniku, da z njimi prosto upravlja???

Premierka, ki ga je izbrala za to funkcijo, pa je postala znana po tem, da se izmika novinarskim vprašanjem. Pač, zelo kooperativna je s tujimi mediji, iz katerih potem izvemo celo to, kaj je sinoči sanjala. Lepo, toda to so irelevantna vprašanja. Zanimivo, novinarska društva še niso izrekla protestov nad njeno ignoranco do slovenskih medijev. Postavljati vprašanja vladajočim politikom je vendar osnovni okvir, ki omogoča preglednost nad delom vlade.

V državi deluje sklad za medije, ki skrbi za medijsko pluralnost. Toda v zadnjih mesecih so iz časopisnega in televizijskega sveta izginila štiri avtorska imena: Jaka Elikan in Stanislav Kovač iz »Financ« ter Uroš Slak in Bojan Traven z nacionalke. Kaj je bila njihova skupna značilnost? Ustvarjali so odmevne in poglobljene prispevke, v katerih so secirali najrazličnejše oblike spornega ravnanja oblastnikov in vlade, še zlasti premierke Bratuškove, župana Jankovića in kroga okoli PS.

Sočasno se torej dogajata dva procesa: nezaželenost novinarskih vprašanj in medijsko izginotje četverice novinarjev. Pod vladavino Janeza Janša ni pomniti, da bi poniknili štirje izmed njegovih izrazitih kritikov, a je svet obšla peticija 571 novinarjev, ki so tedaj opozarjali na tendenco obračuna z novinarji. Tokrat ni nobene peticije, kaj šele splošne problematizacije vladavine PS, pod katero ugašajo kritični novinarski glasovi.

Smo pa zadnjič doživeli nastop bivšega predsednika v »Odmevih«. Gospod Milan Kučan je v njih pojasnjeval, od kod pomembnost Zorana Jankovića: »Za njega govorita socialna pravičnost in socialna država!«

Ravno te dni NLB odpušča 80 bančnih delavcev, v tem letu jih kani odpustiti prek 200, v naslednjem še enkrat več. Največja slovenska banka je resda v velikih izgubah, med njimi gre številko vsaj 50 milijonov pripisati Jankovićevemu vplivu, s katerim je pridobil mastodontski kredit za Stožice, ki je zdaj bolj ali manj odpisan. Po Kučanu je torej socialna pravičnost odpuščanje množice delovnih uslužbencev, ki so prva žrtev podarjenih političnih kreditov!???? Skratka, mentalni stadij anemičnosti, ko bivši predsednik izreka absurdne izjave, a v naslednjih dneh ne doživi medijske kanonade.

Proti donenju se je sicer oglasil vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, ki je inšpekciji prijavil krajevni cerkveni turn, ki da z zvonenjem uničuje človekovo zdravje. Dragocena pobuda državljana, toda po mnenju zdravnikov in ekspertov sta neprimerljivo usodnejša onesnaženi mestni hrup in zrak. To pa je v Ljubljani in drugod do državi tabu. Ob zadnji vratolomni potezi ljubljanskih mestnih oblasti, ki je zaprla osrednjo mestno cesto in uvedla rumene pasove na dveh mestnih vpadnicah, smo poslušali upravičevanje, da to počno z namenom zmanjšanja prometa in izboljšanja mestnega zraka. Čudovito, toda kje so podatki o učinkih, kakšno je bilo stanje izpuhov pred tem in po tem?

Kot, da v državi biva kolektivni spomin, ki traja samo en dan. Dobesedno, Pred tedni je NPU ovadila tožilstvu zaradi milijonske zlorabe načelnico mestne uprave in župana. Par - Jožka Hegler in Zoran Janković sta obtožena s strani preiskovalnih organov za orjaško malverzacijo. Dan, dva so mediji prinašali vesti o tem, potem pa vse teče naprej, kot da se ni zgodilo nič fatalnega.

Stanje, ko si bodo ljudje začeli želeti, da bi tudi jim vladal Frančišek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.