Max Modic

 |  Družba

»Užitek je treba jemati resno«

Unikatno oblikovani, ročno izdelani okolju prijazni leseni erotični pripomočki – zasnovani in izdelani v Sloveniji

Leseni dildi, ki so za razliko od sorodnih izdelkov popolnoma naravni in varni za uporabo, se počasi uveljavljajo tudi na slovenskemtržišču.

Leseni dildi, ki so za razliko od sorodnih izdelkov popolnoma naravni in varni za uporabo, se počasi uveljavljajo tudi na slovenskemtržišču.
© Iris Trstenjak

Iris Trstenjak je mlada slovenska oblikovalka, ki je svojo strast našla v oblikovanju lesa. Slovenski javnosti se predstavlja z dokaj kontroverznim in precej posebnim oblikovalskim izdelkom – dildom. Lesenim dildom, če smo natančni, ki si pot na izjemno nasičen trg erotičnih pripomočkov utira pod simpatičnim imenom Dee Lee Doo. Ker je izdelek nedvomno veden širše pozornosti, Iris od danes naprej na drugi največji svetovni platformi za množično financiranje Indiegogo zbira sredstva za uresničitev svoje podjetniške ideje. Za zagon lastne delavnice potrebuje vsaj 10.000 ameriških dolarjev.

»Pod imenom Happy Lulu sem v oktobru predstavila lesene erotične pripomočke na Mesecu oblikovanja Ljubljana 2013, z današnjim dnem pa začenjam kampanijo na platformi za množično financiranje Indiegogo,« pravi Iris, ki si je za svoj moto izbrala misel ameriškega oblikovalca Charlesa Eamesa, cuitirano v naslovu pričujočega prispevka. »V čas priprav za kampanijo na spletni platformi Indiegogo smo se z ekipo odločili za preimenovanje blagovne znamke. Z novim imenom Dee Lee Doo se namreč želim izogniti morebitnim težavam s sorodno poimenovanimi tržnimi znamkami. Indiegogo sem izbrala, ker je platforma za razliko od Kickstarterja v mnogih pogledih mojemu projektu bližje – omogoča neposredne prijave projektov tudi za Slovence, podporniki pa lahko na seznamu podpornikov ostanejo anonimni,« dodaja Iris. Kar v mali Sloveniji niti ni tako nepomembno.

Iris Trstenjak poudarja, da jo njenem delu vodi prepričanje v lokalne produkte trajnostnega značaja. »Z vašo pomočjo bom lahko nadaljevala svoje delo na področju oblikovanja lesa, v katerem sem našla svojo strast. Za zagon množične proizvodnje potrebujem pravo orodje in pripomočke, ki bodo omogočili raziskovanje idej v nove oblike in zagotavljali visok nivo naravnih lesenih erotičnih izdelkov.«

Iris Trstenjak je mlada slovenska oblikovalka, ki je svojo strast našla v oblikovanju lesa.

Iris Trstenjak je mlada slovenska oblikovalka, ki je svojo strast našla v oblikovanju lesa.
© Iris Trstenjak

Kot je znano, posteljni pripomočki niso izum moderne dobe, le izbira na trgu je dandanes vse bolj pestra. Za najbolj priljubljen erotični pripomoček poleg vibratorja še vedno velja dildo, najstarejša posteljna igrača, ki je danes na voljo v različnih oblikah, materialih in barvah. »V času, ko narašča zanimanje za izdelke iz naravnih in okolju prijaznih materialov, se ta trend pozna tudi na področju erotičnih pripomočkov,« pravi Trstenjakova. »Leseni dildi, ki so za razliko od sorodnih izdelkov popolnoma naravni in varni za uporabo, se počasi uveljavljajo tudi na slovenskem tržišču.« Skratka, Dee Lee Doo obeta. V vseh pogledih.

Iris razlaga, da so ji pri pripravi kampanje množičnega financiranja pomagali prijatelji in sodelavci iz kreativne skupnosti, pri čemer gre posebna zahvala skupnosti crowdfunding.si, ki je do sedaj sodelovala pri večini uspešnih slovenskih kampanj množičnega financiranja in si z uporabo množičnega financiranja prizadeva pomagati mladim slovenskim ustvarjalcem pri uresničevanju njihovih idej.

Kot je znano, posteljni pripomočki niso izum moderne dobe, le izbira na trgu je dandanes vse bolj pestra.

Kot je znano, posteljni pripomočki niso izum moderne dobe, le izbira na trgu je dandanes vse bolj pestra.
© Iris Trstenjak

»Prvi leseni dildo je nastal pred dvema letoma. Raziskava za razvoj in izdelavo dildov je bila kompleksna in dolgotrajna, izdelke je bilo pred uradno predstavitvijo potrebno testirati ter vzpostaviti delovno okolje za njihovo nadaljnjo proizvodnjo,« se spominja Iris. »Problem forme, izbira materiala, najprimernejša zaščita ter način, ki bi olajšal postopek brušenja, so bili ključnega pomena pri razvoju. Svoje ugotovitve o lesenih erotičnih pripomočkih sem predstavila v okviru diplomskega dela z naslovom Lesen erotični pripomoček – dildo, v katerem se ukvarjam z zgodovino dilda, raziskujem tržišče erotičnih pripomočkov ter natančneje razložim sam postopek izdelave lesenega dilda.«

Dee Lee Doo erotični pripomočki so po besedah Iris Trstenjak oblikovani unikatno in ročno izdelani iz kakovostnega lesa. »V formi elegantno posnemajo organske oblike, kar jim poleg materiala daje specifičnost v primerjavi s sorodnimi izdelki. Oblika dildov je minimalistična in ne nujno podrejena funkciji predmeta, zato pri interpretaciji samega oblikovalskega izdelka pušča prosto pot,« svoj izdelek opisuje Iris. »V okviru kampanje Indiegogo bo mogoče prednaročiti 6 različnih dildov iz Dee Lee Doo kolekcije ter izbirati med več vrstami lesa. Evropske vrste, kot so javor, oreh, hruška in češnja, so domačega porekla, med tropskimi vrstami lesa pa so na voljo zebrano, mahagoni in mutenye.« Posebnost v kolekciji je tudi bič z multifunkcionalno uporabo.

Dee Lee Doo dildi so bili zasnovani za obojestransko uporabo, kar pomeni, da bodo z nekoliko domišljije vsi uporabniki, tako moški kot ženske, odkril svoje zadovoljstvo.

Dee Lee Doo dildi so bili zasnovani za obojestransko uporabo, kar pomeni, da bodo z nekoliko domišljije vsi uporabniki, tako moški kot ženske, odkril svoje zadovoljstvo.
© Iris Trstenjak

Zaradi velikega povpraševanja in dobrega odziva testnih uporabnikov Iris Trstenjak razmišlja o nadgradnji kolekcije z novimi izdelki. Ker Dee Lee Doo izdelke odlikuje dovršenost, je njihova izdelava zahtevna in dolgotrajna, poteka pa v več fazah. »Po zarisovanju in izrezovanju sledijo faze brušenja. Najprej se dilde zbrusi z ročnimi električnimi napravami, za doseg idealne gladkosti pa je potrebno še ročno brušenje. Sledi nanašanje zaščitnih premazov v več slojih, kar lahko zaradi pravilnega sušenja traja tudi več dni. Da bi izravnali morebitne nepravilnosti in dosegli sijočo ter gladko površino, čaka izdelek pred dokončanjem še zadnje brušenje in ponovno lakiranje,« razlaga Iris.

Mlada blikovalka ugotavlja, da se Dee Lee Doo erotični pripomočki od sorodnih izdelkov ločijo po obliki in izbiri materiala. »Les, iz katerega so izdelani, je okolju prijazen material, ekološko razgradljiv in nima negativnega vpliva na okolje. Zaradi odličnih lastnosti lesa, les je namreč prijeten in topel material, ima vsak kos posebno vrednost. Dee Lee Doo dildi nimajo izrazitega vonja tako kot drugi podobni izdelki ter dolgo ohranjajo svojo svežino in sijaj. Zaradi svoje prečiščene oblike nimajo prepoznavnega izgleda vsiljivih erotičnih igrač in ne vzbujajo neprijetnega občutka nelagodja,« pojasnjuje. »Zaradi kombinacije minimalistične forme in teksture lesa ustvarjajo prav poseben estetski užitek, zato bi jih na mizi ali v vitrini zlahka zamenjali za umetniške predmete.Dee Lee Doo dildi so bili zasnovani za obojestransko uporabo, kar pomeni, da bodo z nekoliko domišljije vsi uporabniki, tako moški kot ženske, odkril svoje zadovoljstvo. Za podaljšanje življenjske dobe izdelkov se priporoča souporaba blagih lubrikantov oziroma naravnih olj. Čiščenje po uporabi je izjemno preprosto, izdelek se spere pod tekočo vodo in obriše do suhega.«

Zaradi svoje prečiščene oblike nimajo prepoznavnega izgleda vsiljivih erotičnih igrač in ne vzbujajo neprijetnega občutka nelagodja.

Zaradi svoje prečiščene oblike nimajo prepoznavnega izgleda vsiljivih erotičnih igrač in ne vzbujajo neprijetnega občutka nelagodja.
© Iris Trstenjak

Pedantnejše poznavalce erotičnih pripomočkov bi utegnilo zanimati, da so leseni dildi na mednarodnem trgu že dolgo prepoznavni kot naravni ter popolnoma varni za uporabo. Dee Lee Doo dildi prav tako izpolnjujejo stroge standarde kakovosti, ki so sicer v uporabi za otroške igrače (DIN EN 71-3). Zaščiteni so z več plastmi naravnih, v vodi topnih premazov, ki ne vsebujejo hlapnih ter zdravju in okolju škodljivih topil. Ohranjajo in poudarjajo strukturo in naravno lepoto lesa ter tvorijo tanek film, ki varjuje pred vlago, znojem in drugimi telesnimi tekočinami (DIN 53160), mehanskimi poškodbami (EN 13300), ter s tem zagotavlja še daljšo življenjsko dobo izdelka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.