Igor Mekina

 |  Svet

Rasist z afroameriškimi geni

Rasist, ki si prizadeva za ustanovitev popolnoma 'belega' ameriškega mesta, je nepričakovano izvedel, da ima v svoji DNK tudi 14 odstotkov genov iz subsaharske Afrike

Znani ameriški rasist Craig Cobb, za katerega je rasizem religija, se je ob svojem zadnjem nastopu nekoliko osmešil. Dvainšestdesetletnik, ki želi ustanoviti povsem »belo« ameriško mesto je namreč sodeloval v showu televizije NBC in v okviru te oddaje pristal tudi na to, da se podvrže testu DNK. Analiza je pokazala, da je njegovo poreklo res 86-odstotno 'evropsko', da pa ima hkrati v svojem dednem zapisu tudi 14 odstotkov DNK prednikov iz podsaharske Afrike, čeprav je javno razglašal, da so vsi njegovi predniki belci.

Cobb je rezultate takoj zavrnil kot »statistično neumnost« in opozoril, da se »olje in voda ne mešata«. Kljub temu je voditeljica Trisha Goddard vztrajala pri svoji trditvi. Trisha Goddard, ki je že leta 2008 ugotovila, da so njeni geni v 90 odstotkih iz subsaharske Afrike, mu je dejala, da ima Craig Cobb »v sebi malo črnca« ter poskusila nato s pestjo z Cobbom narediti celo »bratski pozdrav«, kar pa ji ni uspelo. Vendar se je najbolj znani ameriški rasist ob nepričakovanem odkritju vseeno smejal. Pozneje je za časnik Daily Mail dejal, da je na testiranje pristal zato, ker je menil, da je to znanost, po testu pa je dejal, da je bila to lažna znanost in da je bil namen testa samo, da šokira javnost in nič drugega. Ob tem je dodal, da tudi v primeru, če bi bili rezultati testa pravilni, to v ničemur ne bi vplivalo na njegova rasistična prepričanja.

V mestecu Leith v Severni Dakoti si Craig Cobb medtem še zmeraj poskuša ustanoviti vas (nato pa tudi mesto), kjer bi živeli samo belci. V ta namen je tudi kupil 13 parcel, sedaj pa vzpodbuja še druge belce s podobnimi pogledi, da se mu pridružijo in si zgradijo hiše v njegovi okolici. Ker ima vas manj kot 20 prebivalcev, upa, da bo kmalu lahko prevzel oblast v njej in nato poskrbel za dezintegracijo različnih skupnosti. Njegove namere so že sprožile proteste in demonstracije med Indijanci. Mestni svet je medtem zahteval, da se vse hiše na področju Leitha v roku enega meseca priključijo na vodovod in kanalizacijo, sicer bodo razglašene za nezakonite. Cobbova hiša in hiše treh njegovih podpornikov v bližini nimajo vodovoda in kanalizacije. Cobb trdi, da se bo odločitvi mestnega sveta uprl. Mestni svet je prepovedal tudi več kot 10-dnevno kampiranje v prikolicah na svojem območju, saj je Craig Cobb pozival somišljenike, da se mu pridružijo tudi v premičnih hišah in vozilih.

Cobb zase trdi, da sploh ni rasist, pač pa 'kreator' oziroma 'stvarnik' ter da samo izraža religiozne poglede, pri čemur svojo vero označuje kot rasno zavedanje. V Daily Mailu je temnopolte označil kot »džungelske zajce«, ki so »videti slabo, pogosto zvenijo slabo in imajo neprijeten vonj«. V nekem 'boljšem svetu' bi zato, če bi bilo po njegovo, vsem temnopoltim imigrantom v ZDA morali takoj povedati, da »jih bomo obesili, če bodo poskusili seksati z našimi služkinjami«. Cobb ima kanadsko in ameriško državljanstvo. V Kanadi so ga že aretirali zaradi obtožb, da s pomočjo spletne strani širi rasno sovraštvo, vendar je državo zapustil še preden so ga lahko uradno obtožili kaznivega dejanja. Ker v ZDA podobna zakonodaja kot je v Kanadi ne obstaja, pa ga ZDA ne morejo izročiti Kanadi.

Znan je tudi po številnih rasističnih izjavah v preteklosti. Zavzemal se je za 'rasno sveto vojno', zato so ga levičarske in protifašistične organizacije v ZDA obtožile, da podpira nasilje zoper etnične manjšine. Na hiši ima tudi neonacistične simbole, prav zato pa v Leithu prihaja do pogostih protestov prebivalcev, ki zavračajo njegove poglede in ravnanja. V ZDA se je preživljal s trgovino, potem ko je dobil dediščino v višini 85.000 dolarjev pa se je leta 2005 preselil tudi v Estonijo, kjer se je družil z belimi skinheadi.

Okoli petdeset kilometrov južno od Talina je kupil zemljišče, na katerem je želel postaviti 'mednarodni urad bele diaspore'. Nato si je poskusil (neuspešno) poiskati estonsko soprogo. Ker se je predstavljal kot vodja estonskih nacistov, je bil izgnan za leto dni. Nato se je naselil v Montani, čez čas pa se je preselil v Leith, kjer živi od oktobra leta 2013.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.