Konzum / Prijazni volkovi

Vovko, Ratež

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 46, 15. 11. 2013

Šunka krškopoljskega pujsa

Šunka krškopoljskega pujsa

Gostilna Vovko
Ratež 48
Tel.: 07 30 85 603
www.gostilna-vovko.si
Vovkovi kuhajo in grilajo od torka do sobote od 11. do 22., ob nedeljah od 12. do 16. ure, ob ponedeljkih in vsako zadnjo nedeljo v mesecu pa imajo duri zapahnjene.

Fino:
račja (z jabolkom) in telečja (z žara) jetra
šunka krškopoljskega prašiča
hišni ravioli

Ne tako fino:
če kaj, potem pogrešamo malo več ustvarjalne ambicije pri glavnih krožnikih in prilogah k jedem z žara

S 25 evri v žepu boste Ratež zapustili čez in čez siti in zadovoljni.

Tisti delež bralstva našega nizkonakladnika, ki ga z imenom same publikacije demografsko ni moč identificirati vsaj že desetletje ali dve, ima v sivih celicah pod rahlo razredčeno sivo frizuro zagotovo še zapisan spomin na risanko, v kateri je nedolžno jagnje v neprestanem strahu blejalo: »Volk je, volk je!«, iz smrtne groze pred požrešno zverjo pa ga je neprestano reševal gromoglasni ovčar. Ta in ostali volkovi iz pravljične popularne kulture so z agresivnim vedenjem poskrbeli, da volcje v naši podzavesti niso preveč dobro zapisani. Je pa Konzumov inštitut za aplikativno etologijo iz zadnje terenske raziskave prišel z razveseljivo novico o nadvse ljudomilem vedenju, ki ga v istoimenski gostilni v Ratežu izkazuje rodbina Vovko.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 46, 15. 11. 2013

Šunka krškopoljskega pujsa

Šunka krškopoljskega pujsa

Hišni ravioli

Hišni ravioli

Gostilna Vovko
Ratež 48
Tel.: 07 30 85 603
www.gostilna-vovko.si
Vovkovi kuhajo in grilajo od torka do sobote od 11. do 22., ob nedeljah od 12. do 16. ure, ob ponedeljkih in vsako zadnjo nedeljo v mesecu pa imajo duri zapahnjene.

Fino:
račja (z jabolkom) in telečja (z žara) jetra
šunka krškopoljskega prašiča
hišni ravioli

Ne tako fino:
če kaj, potem pogrešamo malo več ustvarjalne ambicije pri glavnih krožnikih in prilogah k jedem z žara

S 25 evri v žepu boste Ratež zapustili čez in čez siti in zadovoljni.

Tisti delež bralstva našega nizkonakladnika, ki ga z imenom same publikacije demografsko ni moč identificirati vsaj že desetletje ali dve, ima v sivih celicah pod rahlo razredčeno sivo frizuro zagotovo še zapisan spomin na risanko, v kateri je nedolžno jagnje v neprestanem strahu blejalo: »Volk je, volk je!«, iz smrtne groze pred požrešno zverjo pa ga je neprestano reševal gromoglasni ovčar. Ta in ostali volkovi iz pravljične popularne kulture so z agresivnim vedenjem poskrbeli, da volcje v naši podzavesti niso preveč dobro zapisani. Je pa Konzumov inštitut za aplikativno etologijo iz zadnje terenske raziskave prišel z razveseljivo novico o nadvse ljudomilem vedenju, ki ga v istoimenski gostilni v Ratežu izkazuje rodbina Vovko.

Natakarski glasnogovornik je namreč raziskovalce navdušil s prijaznim vodenjem skozi dnevni jedilnik, nevsiljivim priporočanjem domnevnih vrhuncev ponudbe, dobro odmerjenim tempom strežbe, radoživo komunikacijo in taktično menjavo muzike v pravem trenutku. Pohvalno! Z mojstrstvom na svojem inštrumentu se je izkazal tudi sivolasi (ata?) član tropa, ki je na z ogljem podkurjenem žaru uprizoril tako fletna in sočna telečja jetra, da se je zdel zraven priloženi krepki kajmak skoraj odveč. Od po dimu lepo dišečih izdelkov iz žar-enote, dislocirane od glavne kuhinje, je treba nujno pohvaliti še v rezino slanine zavit mladi kravji sir, polnjena svinjska ribica – če ostanemo pri isti živalski vrsti – pa je ostala v globoki senci res izjemne, s širokim belim trakom maščobne odličnosti opremljene sušene šunke krškopoljskega prašiča iz domače vzreje.

Nasploh pri Vovkovih hvalimo v razvoj dobaviteljske verige vložen trud, saj je skorajda ni reči, za katero ne bi natančno vedeli, pri kom – in zakaj – jo nabavljajo, seznam sodelujočih pri- in predelovalcev pa je zapisan tudi na zadnji strani jedilnega lista. Tako smo z veseljem zarezali v rezino na roza pečenih račjih jeter s sotiranim jabolkom in malinovo kremo, se ob nedolžnem fileju sulca in priloženi mu piri z obiljem zelenjave počutili karseda zdravo, mladinska sekcija pa je za najljubši krožnik razglasila hišne, s teletino polnjene in z repki potočnih rakov ter na žuljen narezanega korenja omačene raviole. No, najljubši z rezervo oziroma do sladkega konca, ko so ga zasenčili čokoladni tart z mangovim ganachem, hruška v cvičku z orehovim žličnikom in jabolčni zavitek s cimetovim sladoledom. Kadar boš torej zaslišal krik: »Vovko je, Vovko je!«, le brez skrbi odvrni: »Že prihajam, Janček!«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Politika ne sme dovoliti minimiziranja nasilja

Žrtvam je treba moč dodajati in ne odvzemati s prelaganjem krivde 

Naslovna tema

Hojsov kartel

Ali notranji minister res ni vedel, da je njegov najemnik mednarodni kriminalec in velepreprodajalec drog?

Zakaj je Trump vseeno prejel Nobelovo nagrado za mir

IZJAVA DNEVA