Vesna Teržan

15. 11. 2013  |  Mladina 46  |  Kultura

Esej o spominu in bolečini

Razstava, ki poskuša internacijo civilnega prebivalstva v italijanskih fašističnih taboriščih umestiti v kontekst ter zapolniti vrzel v poznavanju tega dela naše zgodovine

Magda Lovec s fotografijo svoje mame Justine Trtnik, ki se je izčrpana vrnila iz Gonarsa, a bila kmalu usmrčena na Urhu.

Magda Lovec s fotografijo svoje mame Justine Trtnik, ki se je izčrpana vrnila iz Gonarsa, a bila kmalu usmrčena na Urhu.
© Manca Juvan

V fašističnih taboriščih so vladali skrajna lakota in žeja ter pomanjkanje oblačil, razsajale so bolezni, poleg tega so taborišča ljudi oropala osnovnega dostojanstva. Leta 1943 je Italija kapitulirala, in ko so se interniranci vrnili domov v tedanjo Ljubljansko pokrajino in na Primorsko, sta jih čakali lakota in odločitev, komu se bodo pridružili in s kom stopili v boj. Ko se je vojna končala, so se vključili v gradnjo nove države, in časa, da bi predelali taboriščne travme, preprosto ni bilo.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.