Igor Mekina

 |  Svet

Opravičilo zaradi napačnega obglavljenja

Pripadniki skupine sirskih upornikov, povezanih z Al Kaido so se v videu opravičili, ker so pomotoma odsekali glavo svojemu soborcu in ne sovražniku

Mohammeda Faresa (levo) so obglavili po pomoti

Mohammeda Faresa (levo) so obglavili "po pomoti"

Pripadniki ene od uporniških organizacij v Siriji, povezane z Al Kaido so javnost in svojce ubitega prosili za »razumevanje in odpuščanje«, ker so odrezali glavo napačnemu moškemu. V video posnetku, ki so ga objavili na spletu, so uporniki »države Irak in al Šam« (ISIS) prikazali, kako je eden od njihovih pripadnikov pred množico pristašev v Aleppu odrezal glavo domnevnemu »članu šiitske milice«, ki naj bi se »boril za Bašarja al Asada«. Vendar so ubitega na video posnetku kmalu prepoznali kot pripadnika sunitskega gibanja Ahrar al-Sham, zavezniške skupine, ki se bori za iste cilje kot ISIS in zastopa enako ideologijo.

Po temeljiti preiskavi je tiskovni predstavnik ISIS-a priznal, da je žrtev neprijetne pomote Mohammed Fares, poveljnik iz pokrajine Ahrar, ki ga sicer pogrešajo že nekaj dni. Člani sirskega observatorija za človekove pravice, ki spremljajo žrtve v sirskem konfliktu so dejali, da so pripadniki ISIS-a najverjetneje slabo razumeli nekaj komentarjev, ki jih je imel Fares o v zvezi z imami Alijem in Huseinom, ustanovitelji ločine šiitov. Fares je bil namreč ranjen v bojih za bazo 80 blizu Alepa, ko so ga zajeli člani ISIS pa je bil prepričan, da so ga zajeli pripadniki šiitskega gibanja, zato je izrekel tistih nekaj »napačnih« besed o šiitskih svetnikih ter jih prosil, da naj ga ubijejo. Željo so mu, misleč da je šiit, takoj izpolnili. Teh nekaj napačno razumljenih komentarjev ga je zato očitno res stalo glave.

Voditelji ISIS-a so zaradi »pomote« že napovedali »pravosodno preiskav« - karkoli naj bi to že pomenilo. Nesrečna pomota, zaradi katere so nato uporniki v video posnetku prosili »odpuščanja« sorodnike Mohammeda Faresa je verjetno najboljši dokaz kaosa, ki vlada v vrstah upornikov, ki se borijo proti Bašarju Asdadu. Podporniki – vsaj posredni - omenjenih enot so tudi Katar, Turčija, Savdska Arabija, skupaj z ZDA in državami članicami Evropske Unije. Prav zato bi bilo morda zelo na mesto, če bi te države izkoristile svoj vpliv na upornike in jim predlagale, da do nadaljnega, vsaj dokler se ne odkrijejo vzroki za napačno obglavitev Mohammeda Faresa začasno prenehajo z obglavitvami. Ali pa da, vsaj do konca »pravosodne preiskave« za začetek režejo nekoliko manj vitalne dele teles.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.