Borut Mekina

 |  Mladina 47  |  Politika

Premog vrača udarec

Objavljamo magnetograme vlade Boruta Pahorja o TEŠ: V Šaleški dolini so drago investicijo v TEŠ 6 zagovarjali zaradi zaposlenih, sedaj pa bodo morali odpuščati, da bi projekt preživel

Magnetogrami za javnost zaprtih sej vlade Boruta Pahorja kažejo, da Pahor javnosti ni želel obveščati o neprijetnih dejstvih projekta TEŠ6. Na sliki med obiskom gradbišča TEŠ6 skupaj z direktorjem Urošem Rotnikom 25. maja 2010.

Magnetogrami za javnost zaprtih sej vlade Boruta Pahorja kažejo, da Pahor javnosti ni želel obveščati o neprijetnih dejstvih projekta TEŠ6. Na sliki med obiskom gradbišča TEŠ6 skupaj z direktorjem Urošem Rotnikom 25. maja 2010.
© Borut Krajnc

Na koncu se vse konča pri neizpodbitnih dejstvih. Kot je recimo premog. Že šesti, tako imenovani »novelirani investicijski program« za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj so minuli mesec spisali v Šaleški dolini. To je dokument na več kot sto straneh, poln analiz, simulacij in pravnih podlag. A na koncu se vse konča pri premogu. Bo ta dovolj gorel? In ali bo v naslednjih 40 letih dovolj poceni? Zadnjo analizo v Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) in finančnem ministrstvu še vedno »preučujejo«. Jasno je, zakaj: Iz nje namreč izhaja, da bodo za okrog 130 milijonov dražjo investicijo potrebni spet novi krediti. A ne samo to. V HSE so nam potrdili, da bo tudi premog dražji, kot so v Premogovniku Velenje obljubljali doslej. Kar z drugimi besedami pomeni, da bosta brez korenitih ukrepov Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje v prihodnje poslovala z izgubo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.