Tjaša Zajc

29. 11. 2013  |  Mladina 48  |  Politika

Po letališču še trg?

SDS pogreva zamisel o preimenovanju katerega izmed ljubljanskih trgov v Pučnikov trg

Preimenovanja brniškega letališča leta 2007

Preimenovanja brniškega letališča leta 2007
© Samo Bešlagič

»Ko bo glavni trg v glavnem mestu samostojne države, za katero je Jože Pučnik toliko dal, nosil njegovo ime, bo Slovenija normalna.« S temi besedami je Janez Janša pospremil izid knjige Pučnik avtorice Rosvite Pesek.

Zamisel o preimenovanju katerega izmed ljubljanskih trgov ni nova. Pobudo je stranka SDS dala že januarja 2007. Iz tega nato ni bilo nič. Je pa čez nekaj mesecev novo ime dobilo brniško letališče. Odločitev takratne, Janševe vlade, da dobimo Letališče Jožeta Pučnika, je bila nepričakovana. O tem ni potekala nobena razprava v javnosti. Danes takšne poteze niso več niti malo presenetljive: Janša si že nekaj let prizadeva, da bi Pučnika postavil v središče slovenske nacionalne mitologije. V času njegove vlade je bil leta 2006 na Komenskega ulici v Ljubljani postavljen doprsni kip Jožeta Pučnika. Istega leta je bil ustanovljen Pučnikov inštitut, leta 2008 pa je Ljubljana dobila še Pučnikovo ulico. Imajo jo tudi v Celju, v Slovenski Bistrici pa obstaja Ulica dr. Jožeta Pučnika.

Kaj o morebitnem preimenovanju katerega izmed ljubljanskih trgov v Trg Jožeta Pučnika ali Pučnikov trg meni ljubljanski mestni svet, bo jasno marca prihodnje leto. Če bo komisija za poimenovanje naselij in ulic na ljubljanski občini sploh dobila ustrezno obrazložen predlog za preimenovanje. SDS v mestnem svetu sicer nima večine.

Ljubljanski mestni svet je nazadnje nova poimenovanja potrdil januarja. Poimenovani so bili vsi mostovi na Ljubljanici in Gruberjevem prekopu znotraj ožjega mestnega središča. Glavno mesto pa je dobilo tudi pet novih ulic: Ulico Angele Vode, Ulico Ivane Kobilce, Ježkovo ulico, Cesto Janeza Porente in Ulico Alme Sodnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.