Dino Bauk: Dobri mrtvi državljani

Treba je postaviti pod drobnogled in vprašaj vse, tudi pravičnost družbenih sistemov in struktur, čeprav se morda na prvi pogled zdijo samoumevni in nespremenljivi.

© Uroš Abram

»Bež´te bre miševi!« vpije Švabo, ki v družbi Pinkija sedi za volanom svojega BMW-ja, ujetega v množico protestnikov, maskiranih v bele obrazne maske, ki se z bobni, emajliranimi posodami in drugimi priročnimi tolkali sprehajajo po ulicah in izražajo svoj protest proti vladajoči politični eliti. Gre za uvodno sceno kultnega srbskega filma Rane, ki je postavljena v Beograd leta 1996, v čas po volilni prevari in pred padcem Miloševićevega režima. Švabova psovka najbolje ponazarja tudi odnos naših političnih, ekonomskih in tudi tistih zakulisnih elit do ljudi, ki so šestnajst let pozneje kot vstajniki polnili slovenske ulice. Miši. Mali, nepomembni, škodljivi glodavci, ki se večino časa skrivajo v svojih luknjah in le redko, večinoma ponoči, pridejo na plano.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.