Igor Mekina

 |  Svet

Izrael: aretacija štiriletnika

Oče je dejal, da vojaki lahko odpeljejo njegovega štiriletnega Mohammeda na zaslišanje, da pa mu mora najprej pripraviti »njegovo mleko in plenice«

Osumljenec

Osumljenec
© middleeastmonitor.com

Izrael se je po nepričakovanem obratu v zunanji politiki in približevanju ZDA Iranu znašel v precej neprijetnih škripcih – njegovi skorajda edini zavezniki v regiji so nenadoma postali avtokratski vladarji Savdske Arabije, medtem ko podpora načrtom za dodatne pritiske na Iran ali celo enostranski napad na to državo vse bolj slabi. Kljub temu pa Izrael nadaljuje z nekaterimi svojimi načrti, ki sprožajo resne kritike v svetu. V zadnjem času tako na primer Izrael nadaljuje s politiko razseljevanja beduinskih naselij, ki so po izraelski zakonodaji »nezakonita« - pa čeprav so beduini v puščavi Negev in na območju sedanjega Izraela zagotovo staroselci, ki imajo enako domovinsko pravico kot Izraelci. Med njimi so tudi številni Palestinci.

Zoper politiko razseljevanja nastopa vse več ljudi tudi v Izraelu. Po zadnjih podatkih se je ob poskusu uničenja beduinskega naselja v Huri zbralo okoli 1500 protestnikov, v spopadih s policijo pa je bilo ranjenih 15 policistov. Aretirali so 28 demonstrantov. Zaradi poskusa uresničitve načrta »Prawer« je Izrael soočen tudi z vse večjim številom mednarodnih obsodb. Država namreč želi preseliti okoli 70.000 beduinov, ki naj bi dobili prostor v novih mestih, medtem ko bi njihove naselbine porušili. Načrt so že kritizirali predstavniki ZDA in EU. Časnik Guardian je objavil odprto pismo 50 znanih svetovnih osebnosti, ki so obsodili »nasilno preselitev, sistematično diskriminacijo in ločevanje«. Med njimi so tudi glasbenik Brian Eno, umetnik Antony Gormley, igralka Julie Christie in filmski režiser Mike Leigh.

Izraelska politika ravnanja s Palestinci pa je doživela nov in precejšen mednarodni fiasko tudi ob nedavni kampanji aretacij palestinskih otrok s strani izraelskih oblasti na zasedenih palestinskih področjih. Vrhunec teh aretacij je bil poskus izraelske vojske, da aretira štiriletnega fanta iz centra Wadi Hilweh. Po sporočilih iz centra so izraelske oblasti preiskale hišo Zine al-Majid v starem Jeruzalemu in nameravale aretirati štiriletnega Mohammeda. "Velika izraelska enota jer obkolila našo hišo v ponedeljek. Vprašali so me po imenih mojih otrok in zato sem jim povedal imena. Nato mi je častnik, ki jih je vodil, dejal, da bo aretiral Mohammeda. Tudi potem, ko sem mu dejal, koliko je star, se ni premislil. Rekel je, da naj ga zbudim,« pripoveduje njegov oče Abu Mohammed.

»Rekel sem jim, da ga lahko odpeljejo, da pa mu moram najprej pripraviti njegovo mleko in plenice,« je dejal njegov oče. Ko so si vojaki ogledali »tarčo« svoje akcije, so se na koncu in po temeljitem premisleku vendarle odločili, da fantka (za zdaj) še ne bodo aretirali. Postavili so mu samo nekaj vprašanj. Nekateri otroci naj bi namreč z metanjem kamenja ranili nekega izraelskega naseljenca. Družini pa so na koncu povedali, da bodo v primeru, če ugotovijo, da je priseljenca ranil prav njihov sin še enkrat prišli po malega Mohammeda in ga odpeljali na zaslišanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.