Max Modic

 |  Kultura

Alan Ford z elementi čvrste erotike

Izšel je drugi album stripovskih primerov kultnega detektiva Dicka Longa

Štef Bartolić (letnik 1967), eden najboljših in najbolj profiliranih hrvaških striparjev in ilustratorjev, s svojim najnovejšim albumom.

Štef Bartolić (letnik 1967), eden najboljših in najbolj profiliranih hrvaških striparjev in ilustratorjev, s svojim najnovejšim albumom.
© Anže Buh

Ta veseli dan kulture je bil letos za odtenek bujnejši, saj se ga je v Strip-Art-Nici Buch obhajalo s predstavitvijo drugega stripovskega albuma okroglih povesti Dicka Longa, najslavnejšega zasebnega detektiva v tranzicijski regiji, z najdaljšim ... spiskom uspešno rešenih primerov. Dick Long ... ime, ki odzvanja v ušesih njegovih strank, polnih argumentov v predelu dekolteja ter območju bokov.

»Poznate tiste raziskave, po katerih so Hrvati drugi najboljši ljubimci v Evropi? Dick Long je zaslužen za ta rezultat. Poznate statistiko, po kateri so Hrvati obdarjeni in neustavljivi seksualni stroji? Tudi tukaj je na delu Dick Long. Ste se kdaj vprašali kako je mogoče, da Hrvatice seksajo pogosteje kot Hrvati? Dick, samo Dick,« beremo na zadnji strani albuma, ki se mu žanrsko nadgrajeni moški pogled preprosto ne more upreti. »In medtem ko Dick predano opravlja vaše delo, s ciljem, da naposled osvojimo prvo mesto, naredite enako kot vsi ostali hrvaški možje – zavalite se v naslanjač, prebirajte njegove pustolovščine in ne ozirajte se na zvoke iz spalnice.«

Zasebni detektiv Dick Long se je prvič pojavil junija 2000 na stripovskih straneh hrvaške izdaje Playboya, že od prve epizode dalje pa je šarmiral s posrečeno in potencirano kombinacijo klišejev iz žanrske in pogrošne krimi literature, dopolnjeno s protagonistom, ki je videti kot karikatura Humphreya Bogarta, Leslieja Nielsna in Clinta Eastwooda, zrolanih v eno s svojimi filmskimi vlogami, ter vmeščeno v hard-boiled okolje romanov Raymonda Chandlerja, prešpikanih z aktualnimi zgodami in nezgodami iz hrvaške tajkunsko tranzicijske realnosti. Vse to, za zvrhano mero bralnega užitka prerešetano še z jedkim parodiranjem principov moškega šovinizma in patriarhalnega ustroja, je predstavljalo eksplozivno humorno zmes, ki je med stripovsko populacijo Playboy prodajala bolje kot razgaljene mladenke.

»Long. Primeren priimek za protagonista satirično erotičnega stripa, ki sem ga takrat scenaristično snoval za Štefa in Playboy. Potem sem se spomnil, da je v angleški besedi 'dick' prav tako veliko žanrske simbolike, hkrati pa je lahko tudi ime,« se spominja Darko Macan, hrvaška živa enciklopedija stripa, scenarist, publicist in stripovski urednik, ki se je na začetku zaradi hkratnega angažmaja pri otroških slikanicah preventivno skril za psevdonim Brando. »Dick Long. Kaj tako neumnega pa še ne, sem si rekel, ko sem to na glas prebral, ampak boljše ideje nisem imel, čas me je basal, Štef ni ugovarjal in strip je šel v proizvodnjo. In nikoli si ne bi mislil, da bo iz njega nastalo nekaj tako – kultnega,« še dodaja Macan.

Dick Long je na Playboyevih straneh ostal celih 126 mesecev, se pravi deset in pol let, kar je za nek stripovski serial celo v svetovnem pogledu zavidljiva doba. Še več, strip si je takorekoč že s prvo epizodo nabral zvesto občinstvo in ustvaril kultni status. Angažirano dodelana hard-boiled parodija z dodano vrednostjo v obliki presežka mojstrsko upodobljenih pin-up deklet, je zaslovela predvsem zaradi veličastne grafične podobe, ki jo je Dicku in njegovim strankam vtisnil Štef Bartolić (letnik 1967), eden najboljših in najbolj profiliranih hrvaških striparjev in ilustratorjev, ki ima za pasom še dva kultna stripovska seriala in sicer grotesko Crni Popaj in najstniško rokenrol pripovedko Gluhe laste.

Štefov stil je edinstven, njegova dela pa duhovita in neubranljiva. Kot rečeno, je v desetih letih in pol zrisal 106 štiristranskih epizod Dicka Longa, ki naposled doživlja integralno objavo v štirih 108-stranskih trdo vezanih stripovskih albumih. Prvi album je izšel lani in je že skoraj razprodan, drugi pa je še topel in nezadržno vabi k branju. Oba sta na voljo v Strip-Art-Nici Buch. Tisti, ki ste zanju pozabili pisati Miklavžu, ne ponovite te napake, ko bosta v mestu Božiček oziroma dedek Mraz!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.