Borut Mekina

13. 12. 2013  |  Mladina 50  |  Politika

Jankovićev obrambni minister

Če bo padel še en minister, bo ta za rokav povlekel samega Zorana Jankovića

Ko smo pred približno dvema letoma novinarji Mladine obiskali župana Zorana Jankovića in ga spraševali o projektu Stožice, o denarnih tokovih med ljubljansko občino in podjetjem Grep, ki bi moralo Stožice dokončati, je Janković ostajal zadovoljen in po svoje na široko nasmejan. Ponavljal je, da je javni del projekta končan, drugi, zasebni, pa da ni njegova stvar, niti zanj ni odgovoren. Ko je potem protikorupcijska komisija ugotovila, da je občinski denar v obliki posojila začasno pristal pri podjetju v solastništvu družine Janković, je bil župan neomajen: »Tudi vi veste, da je šlo za posojilo med podjetjema, denar je bil vrnjen Grepu skupaj s sedemodstotnimi obrestmi na letni ravni in Mestna občina Ljubljana nikakor ni vpletena,« je ponavljal.

Če držijo sumi, ki so jih policisti ta teden preverjali v hišnih preiskavah pri obrambnem ministru, članu Pozitivne Slovenije Romanu Jakiču in Samu Lozeju, ustanovnem članu Pozitivne Slovenije ter Jankovićevem zaupniku, ki je pomagal v vseh njegovih volilnih štabih, potem je šale konec. Policija je namreč sporočila, da naj bi Grep očitno služil s pomočjo Lozeja, ki je tedaj vodil podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice ter s pomočjo Jakiča, ki je tedaj vodil Zavod Tivoli. Zavod Tivoli naj bi v sodelovanju z občino Ljubljana poskušal za tri milijone evrov od Grepa kupil prostore v Stožicah, ki očitno niti niso bili Grepovi, ljubljanska parkirišča pa naj bi Grepu plačala za najem parkirišč 1,8 milijona evrov na leto. In to zato, da bi Grep dobil znani kredit v višini 118 milijonov evrov.

Glede na to, da naj bi tokratne preiskave kriminalisti sprožili na podlagi »elektronskih korespondenc, ki so bile pridobljene med lanskimi hišnimi preiskavami na Mestni občini Ljubljana (MOL) in podjetju Grep«, bo morda Janković ta teden v svojih pojasnilih še hotel ostati zabaven – češ da sam pač ne uporablja računalnika. A kljub temu ni dvoma, da gre za resen sum zlorabe javnih sredstev in za enega najresnejših očitkov Jankoviću doslej. Glede Jankovićevega obrambnega ministra, ki je v teh povezavah igral posrednika, pa je še toliko bolj jasno, da bi se v tem primeru moral posloviti od javne funkcije. Sam se brani, kot Zoran Thaler, češ da do realizacije posla ni prišlo. Nekaj podobnega velja tudi za Jankovićevega zaupnika, Sama Lozeja, ki je avgusta letos postal celo predsednik nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe (SOD) in s tem eden najpomembnejših kadrovikov v državnih podjetjih.

Kakšna ironija. Pred točno letom dni so protestniki preplavili ljubljanske ulice zaradi takšnih zgodb. In nova predsednica vlade je potem ponovila, da bo nova ekipa upoštevala ničelno toleranco pri vseh korupcijskih sumih.