Max Modic

 |  Kultura

Blaža Ogorevca Tropska melanholija znova med bralci

Nova izdaja Tropske melanholije, potopisnega in avtobiografskega romana izpod peresa Blaža Ogorevca

Zasebni modrijan Blaž Ogorevc na enem od svojih poučnih popotovanj.

Zasebni modrijan Blaž Ogorevc na enem od svojih poučnih popotovanj.
© Borut Peterlin

Danes ob 17. uri se v kavarni Mestnega muzeja Ljubljana obeta predstavitev druge izdaje že zdavnaj razprodanega literarno potopisnega dela Tropska melanholija, ki ga je spisal in podpisal nekdanji Mladinin skromni uradnik in zasebni modrijan Blaž Ogorevc, že v socialističnih časih zaznamovan z vzdevkom Nesmrtni. Ker bo poleg knjige na predstavitvi prisoten tudi njen zadnje čase v javnosti bolj poredko viden avtor, velja dogodku pripisati toliko več pozornosti.

»O nekakšni čudni bolezni, ki me tare že skoraj vse življenje, kanim tokrat spregovoriti. Bolezen, ki me je popadla je neozdravljiva in tudi v naših krajih prav zanesljivo precej pogostejša, kot si mislimo, vendar se je večina ljudi skoraj ne zaveda, čeprav proti njenim napadom še nihče ni odkril zanesljivega zdravila. Imenuje se tropska melanholija,« je v začetku prvega poglavja knjige z istim naslovom piše Blaž Ogorevc in doda, da bralca na straneh njegove knjige čakajo »lepopisno izpisane besede, podobe iz domačega življenja, prirodoznanstvo z natančno izrisanimi živalmi redkih vrst in domoznanstvo z opisom nujnih kmečkih opravil, vmes pa slikice iz daljnih mest s skrivnostnimi imeni«.

Nova izdaja Tropske melanholije od današnjega popoldneva v vseh boljših štacunah s knjižno robo.

Nova izdaja Tropske melanholije od današnjega popoldneva v vseh boljših štacunah s knjižno robo.
© www.ebesede.si

»Popotnik, ki z natančnim in mnogokrat neusmiljenim opazovanjem nenehno potuje, najsi bo to pot med Ljubljano in Škofjo Loko na avtobusu z voznikom inkasantom, samotna tavanja po okoliškem hribovju, prijazno ždenje za z lužicami prekritim šankom ali potovanja na druge celine in v daljne dežele, potuje in ne sanja in ne sanjari, saj so zadeve takšne, kot so, in to je treba natancno opisati, brez olepšav, to je ta t.i. nagravžni realizem, ki je edina odslikava sveta, v katerem smo prisiljeni preživeti svoj odmerjeni čas,« pa je o prozi Blaža Ogorevca povedal njegov kolega Zlatko Zajc.

Kaj še čakate? Postavite se v vrsto, če ne boste ostali brez svojega izvoda!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.