Borut Mekina

 |  Mladina 51  |  Politika

Kaj pa nadškofa?

Vatikan objavil obsodbo Mirka Krašovca

Nekdanjega cerkvenega ekonoma je zapustil še Vatikan

Nekdanjega cerkvenega ekonoma je zapustil še Vatikan
© Marko Pigac

Apostolska nunciatura je po letu dni objavila »brezprizivno odločitev pristojne cerkvene oblasti« glede bivšega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca. Zapisala je, da je bil decembra 2012 Krašovcu odvzet naziv kanonika z vsemi pripadajočimi dolžnostmi, možnostmi, beneficiji, privilegiji, častmi, insignijami in ugodnostmi. In da so ga za eno leto poslali v opatijo Št. Pavel v Labotski dolini (v Avstriji) z namenom, »da premišljuje o svoji hudi odgovornosti v povezavi z očitanimi dogodki in o odnosu med človekom, materialnimi dobrinami in Cerkvijo v luči vere«.

Za čas bivanja v samostanu naj bi mu bila naložena tudi prepoved javnega izvrševanja duhovniške službe. Za objavo kazni se je Vatikan odločil, kot so zapisali, med drugim tudi zaradi tega, ker naj bi bil Krašovec »ob različnih priložnostih predstavljal svoje poglede na finančni zlom mariborske nadškofije«, pri tem pa naj bi bil čas, »namenjen pokori v samostanu v Št. Pavlu v Labotski dolini (v Avstriji), izrabljal za širjenje informacij, ki niso skladne z ugotovitvami formalnih preiskav organov, ki jih je ustanovil Sveti sedež«.

Poleg tega, da so kaznovali Krašovca, so z omenjenim pismom priznali še, da je v vmesnem času potekal »uradni« cerkveni pregled odgovornosti drugih vpletenih v finančni zlom mariborske nadškofije – med temi tudi škofov. Kot je znano, so podobni ukrepi, kakor je prepoved javnega izvrševanja duhovniške službe, to leto doleteli tudi bivšega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in bivšega mariborskega nadškofa Marjana Turnška.

Le da zanju Vatikan sodbe še ni objavil. Morda bo to storil, tako kot pri Krašovcu, šele ko se bosta pojavila pred rednim sodiščem?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.