Klemen Košak

 |  Mladina 51  |  Družba

Promocija

Pet milijonov evrov in jumbo plakati

Morda država tone, a hkrati financira zasebne fakultete, na fotografiji jumbo plakat Fakultete za državne in evropske študije

Morda država tone, a hkrati financira zasebne fakultete, na fotografiji jumbo plakat Fakultete za državne in evropske študije
© Uroš Abram

V začetku meseca se je Fakulteta za državne in evropske študije začela oglaševati z jumbo plakati. Na enem plakatu je napis: »Ko država propada in Evropa tone v krizi, je rešitev samo v znanju.« Fakultete se redko oglašujejo na načine, značilne za oglaševanje potrošnega blaga, praviloma računajo, da se bo dober glas o njih širil zaradi akademskih in raziskovalnih uspehov.

Fakulteta za državne in evropske študije še nobeno leto ni zapolnila vseh razpisanih mest, zadnji dve leti pa prijave niso dosegle niti polovice razpisa. Dekan dr. Matej Avbelj pojasnjuje, da so se za jumbo plakate odločili, ker je to »najbolj ekonomična varianta« oglaševanja. »Želeli smo povečati razpoznavnost fakultete, ki se ponaša z enim najboljših akademskih kadrov«.

Fakulteta ima pet zaposlenih, ustanovljena je bila v začetku tega stoletja, njena lastnika pa sta Peter Jambrek in Tone Jerovšek, ki sta bila v vladi Andreja Bajuka ministra. V času prve vlade Janeza Janše je fakulteta dobila koncesije in tako zdaj prejema povprečno okoli 72 tisoč evrov na mesec, doslej skupno skoraj pet milijonov evrov. V času druge Janševe vlade je bila prvič uspešna tudi pri pridobivanju sredstev javne agencije za raziskovalno dejavnost, od marca je tako prejela 35 tisoč evrov ali petkrat več kot vsa leta prej.

Kako že pravi plakat: »Ko država propada …«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.