Klemen Košak

 |  Mladina 51  |  Politika

Poveličevanja domobranstva

Cerkev, Janša in neonacisti so slavili domobranstvo in v Sloveniji preganjali komuniste

Udeleženci slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve domobranskih enot v Rovtah

Udeleženci slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve domobranskih enot v Rovtah
© Maj Pavček

Sredi julija sta na pobudo predsednika SDS Janeza Janše Slovenijo obiskala visoka predstavnika Evropske ljudske stranke. Pri številnih politikih, tudi pri predsedniku Borutu Pahorju, sta preverjala Janševe navedbe, da slovensko pravosodje oziroma kar celotno državo obvladujejo komunisti, ter sogovornikom kazala fotografije v pionirske uniforme oblečenih otrok iz muzejske postavitve Kraške šole Škrbina. Tako je novembra nastala resolucija, v kateri je največja evropska stranka pozvala k lustraciji. Škoda, da nista prišla že zadnjo junijsko nedeljo in se odpeljala v Šentjošt nad Horjulom. Pred tamkajšnjo kapelo mučencev vsako leto darujejo mašo v čast pobitim domobrancem, letos pa je bilo še posebej slikovito, saj so prireditev prvič spremljali domobranska zastava in fantje, oblečeni v domobranske uniforme, z orožjem vred.

Škoda tudi, da Janša svojih evropskih prijateljev ni povabil konec avgusta in ju peljal v Rovte. Če sta želela poslušati o komunistični zaroti, ne bi smela zamuditi njegovega poziva k uporu na tamkajšnji slovesnosti, na kateri so med drugim zaznamovali sedemdeseto obletnico nastanka domobranstva. Verjetno bi se jima prikupili tudi govori duhovnikov in med občinstvom bi lahko preverila, zakaj si med vsemi slovenskimi politiki podporo zasluži prav Janša. Zagotovo bi jima lahko veliko pomembnega povedali mladi neonacisti, ki so prišli ploskat zatiranemu prvoborcu za demokracijo v Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.