Igor Mekina

 |  Svet

Britanska vohunska prostitucija

Po oceni britanskega člana parlamenta je prisluškovanje, ki ga po Evropi za ZDA izvajajo agentje Velike Britanije, enako prostituciji

Britanski član parlamenta George Galloway je v intervjuju za ruske medije ocenil, da britanski vladni urad GCHQ vsak dan prestreže na milijone podatkov po vsej Evropi, vendar je cena za to nezakonito aktivnost zelo majhna – samo okoli 120 milijonov dolarjev. "Prostituiramo se za ZDA. GCHQ v Cheltenhamu opravlja vso težaško delo za Nacionalno varnostno agencijo in zbira milijone telefonskih klicev, besednih in elektronskih sporočil iz vse Evrope, in še dlje, saj gredo optični kabli iz ZDA, ki prihajajo preko Atlantika, čez ozemlje Velike Britanije na poti v Evropo,« je kritičen britanski parlamentarec.

Po oceni Georga Gallowaya Velika Britanija vohuni za ameriško NSA zato, ker so ZDA pri tem početju še vedno bolj omejene z zakoni kot pa Velika Britanija. »Britanci se sami udinjajo ZDA in počnejo stvari, ki bi bile v ZDA nezakonite, nato pa ostalim dajejo podatke. In, mimogrede, če že govorimo o prostituciji, potem je cena za to samo 120 milijonov dolarjev – moj Bog! Tako poceni smo torej? No, kot vse kaže, smo res precej poceni,« ocenjuje britanski poslanec. Podatki o tem ravnanju se nahajajo tudi v nedavno razkritih ukazih in uredbah nekdanjega ameriškega predsednika Georga Busha, ki so bili razkriti po odredbi sodišča. Prav zato je tudi James Clapper iz NSA sporočil, da se je množično prestrezanje komunikacij v ZDA začelo neposredno po terorističnih napadih, torej že oktobra leta 2011. Šlo je za »program vohunjenja za teroristi« z oznako TSP. Ta program je bil s predsedniškimi ukazi nato večkrat podaljšan za obdobja od 30 do 60 dni, vse dokler ni bil sprejet zakon FISA, ki je za enako početje ustanovil tajna sodišča.

V zadnjem času je poseben odbor predsednika Baracka Obame pregledal sedanjo ureditev in predlagal 46 sprememb, vendar celoten program še zmeraj nima pravega sodnega nadzora, pač pa se varnostne agencije v resnici nadzirajo same. Vse to pa se je končalo s sodbo okrožnega sodišča v Kaliforniji, ki je nedavno administraciji ukazalo razkritje in razveljavitev oznak zaupnosti na pomembnih dokumentih, ki pojasnjujejo obseg in način spremljanja državljanov. Predstavniki NSA in drugih podobnih agencij so doslej trdili, da bi razkrivanje teh podatkov lahko »hudo ogrozilo« varnost ZDA in pomagalo Al Kajdi. Vendar so takšni argumenti v zadnjem času zgubili precej svoje ostrine, še posebej po razkritjih žvižgača Edwarda Snowdena, britanskega Guardiana in drugih medijev, ter poročil o tem, kako so ZDA in njene druge zaveznice ob vojnah v Siriji in Libiji pričele pomagati silam Al Kajde, ki so se borile proti Moamerju Gadafiju in se še borijo proti sirskim silam predsednika Sirije Bašarja Asada.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.