Intervju: Dr. Damjan Mandelc

V Mladini z dne 6.12.2013 je dr. Mandelc izjavil: TRS-u, Demokratični stranki dela in drugim sorodnim gibanjem in iniciativam že od januarja ponujamo sodelovanje pri oblikovanju nove politične sile. Ponudba še velja.

Ker bi lahko njegovo izjavo marsikdo razumel tako, „da TRS, Demokratična stranka dela in drugi, zavračamo sodelovanje“, je potrebno pojasniti, za kakšno „ponudbo“ je šlo in „ki še vedno velja“.

Po nekaj razgovorih z iniciatorji ustanovitve Solidarnosti smo se v Demokratični stranki dela po številnih razpravah na organih stranke in na terenu odločili, da omenjene ponudbe ne moremo sprejeti iz naslednjih razlogov:

Po treh letih delovanja naj bi se Demokratična stranka dela »samoukinila« in se s svojim članstvom »zlila« v novo politično stranko Solidarnost, ki ima praktično enak program, kar za nas v DSD pomeni, »da program ni pomemben«, pač pa je važno »kdo in pod katero »streho« ga želi uresničevati. Pri tem je potrebno poudariti, da je DSD nastala poleti 2010, ko je bilo evidentno, da samozvana leva SD s podporo proslulemu projektu TEŠ6 »drži štango« onim, ki so pozabili na katastrofalne posledice za okolje in javne finance. DSD deluje s sredstvi nizke članarine in sredstvi iz proračuna občine za svetniško mesto, čemur bi se morali odpovedati, če bi sprejeli »ponudbo«. Prav tako ponudnikov ni ganilo dejstvo, da bi morala Demokratična stranka dela odločitev o samoukinitvi ali združitvi v novo stranko tak sklep sprejeti na Kongresu, kar tudi nekaj stane. Zaradi naštetega se je Demokratična stranka dela odločila, da take ponudbe (tudi zaradi finančnih posledic) ne more sprejeti. Na Svetu stranke DSD je bilo sprejeto (v skladu s Statutom), da smo se pripravljeni dogovoriti za Koalicijo vseh, ki bi sodelovali v naporih za uresničevanje enakih ali skupnih programskih ciljev. Sodelovanje v Koaliciji vseh, ki bi ohranili svojo identiteto (kar ni nepomembno), pa je bilo s strani ustanoviteljev Solidarnosti nekajkrat zavrnjeno. Kar zadeva DSD, njihova »ponudba« ne velja več.

Kljub vsemu želimo novi politični stranki Solidarnost uspešno in ustvarjalno (so)delovanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.